Регистрираха първия случай на маймунска шарка в София. Това показват данните на Столичната регионална здравна инспекция за последната седмица.

"Това е вирус, който започна поход 2022 г. от Африка през целия свят. Засяга животните и човека, от 2022 г. по света има повече от 95 000, 185 са свършили със смърт в 117 държави", посочи пред Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Тя уточни, че след изкореняването на едрата шарка е прекратено и поставянето на ваксина срещу човешката вариола, което е довело до падане на колективния имунитет. А тази ваксина в 85% защитава и от маймунска шарка.

"Инкубационният период е до 3 седмици. Симптомите са температура, треска, болки в гърлото, главоболие, увеличение на лимфните възли, обрив. Имаше и атипични случаи, при които тези ранички са били само няколко или една", даде насоки проф. Александрова.

Тя допълни, че в повечето случаи инфекцията минава леко - за около 2 до 4 седмици. Пациентът трябва да бъде изолиран у дома, да носи маска, дълги дрехи, които да покриват раните. А за излекуван и незаразен се счита, когато пъпките се покрият с нова кожа. 

"Над 98% от случаите бяха регистрирани при мъже, които правят секс с мъже, при 3/4 инфектираните са имали контакт с повече от двама партньори. Заразата може да се предаде чрез кърпи, дрехи, спално бельо, които са прясно инфектирани", подчерта вирусологът.

Тя коментира и зачестилите случаи на парвовирус. При децата се развива покрай петата болест, а при възрастните засяга най-често ставите, черния дроб. Преболедувалите създават силен имунитет. 

"В зряла възраст повече от половината от хората са защитени, а 20-30% го прекарват безсимптомно. При бременните жени би бил по-проблемен - ако в първия триместър рискът е около 10%, в третия е под 1%", заяви проф. Александрова. 

Вирусологът даде насоки и за предпазване от заразяване с болести, пренасяни от комари, особено от тигровите - носене на дълги дрехи, използване на препарати срещу насекомите и избягване на места със застояла вода. 

"Доскоро тези комари не се срещаха по нашите ширини. Може да разпространят някои заболявания, ако са инфектирани - като западно нилска треска, денга. Привлича ги дори човешкото дишане", заяви тя.