Скоро „Омикрон“ ще бъде доминиращият вариант на коронавируса по цял свят. Това заяви в bTV Новините вирусологът проф. Радка Аргирова. По думите ѝ той има свойството да се разпространява по-бързо от „Делта“ и „Бета“. 

Според нея не трябва този вариант да буди сериозно притеснение в обществото, защото има данни, че протича по-леко. 

„При „Омикрон“ има тежко главоболие, силна умора – от много добро общо състояние към силна уморяемост. Липса на вкус и обоняние, като че ли ги няма. Много по-бързо настъпват посочените явления – не са 6-7 дни, а за 2-3 след заразяване“, каза проф. Аргирова. 

Тя обясни, че именно заради общите симптоми, хората не търсят веднага лекарска помощ и така допринасят за разпространението. 

„През април-май ще остане като ендемично разпространяващ се – на отделни места ще съществува този отслабен вариант и ще бъде по-лесна борбата с него“, добави тя.

„Вирусът сега е под страхотна преса. Това не е същият вирус, който се разхождаше през февруари-март-април. От една страна има много преболедували и ваксинирани. Има вече и специфична терапия. В тези условия вирусът се стреми да оцелее и адаптира, а това става чрез мутациите“, обясни тя. 

Вирусологът коментира, че силата на вируса вече се е отслабила, защото милиарди хора вече са се срещнали с него. Според нея обаче третата доза ваксина е наложителна, защото не се знае как ще действа „Омикрон“ на възрастните хора и тези с придружаващи заболявания.