Заболеваемостта сред лекарите е едно закономерно състояние, което се случва в цял свят. До момента заболели са 90 000 в целия свят. В болница „Пирогов“, заболелите от Мерките бяха COVID-19 са 50 от 2300 човека персонал, но това е свързано с работата им.

Болницата е отворена за всички. Това заяви директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов в предаването „Панорама “ по БНТ.

„Триажът е за пациенти със симптоми, а тези в латентен период няма как да бъдат установени. Болницата бе първата, която се сблъска първа с коронавирусната инфекция. Не бях виждал „Пирогов“ толкова празен. Това беше много тъжно“, призна проф. Балтов.

„За съжаление вирусът е сред нас. Болестта отблизо не е безобидна, това не е грип. Той минава за 7-8 дни. Тук говорим за един еднотипен начин на заразяване, латентен период от 6-7 дни и след това рязко влошаване на здравето и пневмония. На снимките се вижда възпаление на белия дроб“, посочи директорът на „Пирогов“.

„Болницата има огромни възможности. Въпреки това към момента „Пирогов“ обслужва 1/3 от капацитета си. Пуснали сме в отпуск всички възрастни колеги. Младите ни лекари и специализанти са на първа линия“, казва той.

„За три седмици „Пирогов“ успя да се преструктурира. Все пак това е спешна болница, а не инфекциозна. Да се подготви с консумативи и лични предпазни средства. Получихме дарения около 4 милиона“, изтъкна проф. Асен Балтов.

„Разболяваме се, защото не спазване мерките. Ако не спазваме дистанция, нямаме лична хигиена, не носим маските – това ще се случва. Маските не са, за да пазят нас, а околните. Трябва да разберем, че този вирус ще бъде сред нас с месеци и дори години. Ние трябва да свикнем, че коронавирусната инфекция ще остане през следващите 6 месеца в добрите прогнози. Възможно е да има пикове и спадове“, предупреди лекарят.

Проф. Асен Балтов каза още, че в момента лабораторните тестове показват, че 4% на ден от изследваните са положителните. „Ако се разхлабят мерките, този процент ще бъде 10. Това ще бъде скоро. Има много хора, които въпреки разхлабването, продължават да спазват правилата и да носят маски.

В Швеция са либерални, но това не е добре за нас. Ние не сме свикнали да спазваме дисциплина. Ако има заведение с хора на четири маси, аз никога няма да седна в него. Това е моята лична предпазна мярка“, каза още началникът на болница „Пирогов“.

На въпрос, какво ще научим след кризата, проф. Балтов заяви: "Вирусът ще ни направи по-предпазливи. Младото поколение ще ръководи бъдещето. Това, с което се сблъскват младите колеги имат възможността да направят нещата, за които ние само сме си мечтали. Надявам се, че те го осъзнават".