В УМБАЛСМ „Пирогов“ има игра с цифрите. Когато ме назначиха за директор на болницата, тя беше с 13 млн. лева загуби. На следващата година бяхме намалили задълженията. Сега виждаме, че дългът е нараснал. Тъжното е, че се назначава прокурист, който да учи сегашния изпълнителен директор как да управлява. Това е допълнителен човек, на който трябва да му се плаща заплата, което е нов разход.

Това заяви уволненият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и настоящ депутат от ГЕРБ - СДС проф. Асен Балтов в ефира на Нова нюз.

„Прокуристът трябва да предложи някакъв план за спасяване на болницата.

Да не забравяме, че по времето на ГЕРБ бе направена инвестиция за 50 млн. лева в болницата. „Пирогов“ потенциал. Въпреки това, виждаме, че задълженията на болницата растат, което показва, че се управлява лошо“, обясни той.

„Текат дела, но до момента не е доказано да е имало злоупотреби. Назначени са експертизи и делото се бави.

Бившият здравен министър Стойчо Кацаров направи така, че най-тежките COVID болни бяха настанявани в „Пирогов“.

Тези пациенти не струваха толкова, колкото бе клиничната пътека и болницата натрупа задължения. По никакъв начин не се помогна на болницата. Задължиха се държавните болници да лекуват тежките случаи, а частните поеха леките и те сега се справят по-добре“, обясни проф. Асен Балтов.

По думите му министър Сербезова не се справя на поста си. Той посочи, че лечебните заведения продължават да затъват в дългове, за второто тримесечие са нараснали.

Чудя се защо болниците ще вземат по-малко пари от извънболнична помощ. Болниците ще затъват още, прогнозира проф. Балтов, като не скри неодобрението към новата здравна реформа.

„Никой от нас не е получавал повече пари от разписаните от НЗОК. Въпросът е как собствениците на частни болници получават толкова високи заплати“, чуди се бившият директор на болница „Пирогов“.

„Трябва да се предвидят средства за борба със следващите варианти на COVID“, предупреди той. „Ваксините не действат на подвариантите. Не по-късно от септември ние ще имаме нова вълна и в България“, смята лекарят.