Топлото време намалява разпространението на вирусите. Това коментира съветникът на Столична община по здравни въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

През януари и февруари той очаква проблеми с COVID-19. "Това обаче не трябва да ни плаши. Нищо фатално няма да стане", прогнозира проф. Кантарджиев в сутрешния блок на bTV.

"Изследването за COVID у нас е замряло. Вирусът така отслабна, че не се мре", изтъкна той.

"Който е болен, да си седи вкъщи", съветва още проф. Тодор Кантарджиев. Той си пожелава да няма натоварване на здравната система.

"Сега се проявяват по-силно други респираторни вируси. За грипа у нас има лекарства. Взети навреме, човек бързо се излекува. Грипът у нас ще се прояви най-силно през февруари", предупреди проф. Кантарджиев, който съветва да се спазват мерките, както и лична хигиена. "Пийте много вода", каза още той.

"Няма нищо страшно като кажем двата грипа. Те са по-скоро от тип А. За този вид грипове са лекарствата действат най-добре. Тези лекарства са достъпни от няколко години, те блокират размножаването на грипния вирус. Те се продават с лекарско предписание и действат до 36 часа от заразяването", добави той.   

"Грипът се различава от другите вирусни инфекции за този сезон по това, че той има по-кратък инкубационен период около 24 часа. Друго, което го различава е, че в рамките на два часа от пълно здраве се получават болки в гърлото, в мускулите, дразнене от светлината, болка в очните ябълки, повишава се температурата, има суха непродуктивна кашлица", заяви Кантарджиев.  

"Много малко хора у нас поставят ваксината срещу варицела, която у нас е препоръчителна. Варицелата преминава тежко при възрастните", уточни проф. Кантарджиев. От думите му стана ясно, че сме рекордьори в консумация на антибиотици заедно с Гърция и Румъния.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук