Хората забравиха за коронавируса, не се говори за ваксинация, това заяви пред NOVA като тревожна тенденция проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по ваксинацията срещу коронавируса.

По думите му "се провежда една невидима ваксинационна кампания в нашата страна". 

„Трябва да се обясни на хората спокойно, че трябва да се ваксинират, това е най-важното в момента, защото 25 поставени ваксини – 1 спасен човешки живот. 

Някои ще кажат, че е малко, други - много, но това е истината. Хората трябва да се ваксинират. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се ваксинират. Колкото повече ваксини сложим, толкова по-подготвени ще бъдем“, заяви професорът.

По думите му делта вариантът се среща при при около половината случаи от София, София област, Бургас и Пловдив.

„Той се различава по разпространение доста от британския вариант и количеството в носоглътката е няколко стотин пъти повече от на британския вариант. Разпространението му става по-лесно. Мисля, че до няколко месеца той ще доминира в нашата страна.

Вижда се, че ако имаш две поставени ваксини, 91% си защитен от хоспитализация, т.е. можеш да шмъркаш два дни, но здравето и животът ти не са заплашени“, заяви професорът.

Професорът коментира и изказването на министър Стойчо Кацаров, че България не е давала приоритет на хората над 65 години и хората с хронични заболявания, което коства около 10 000 смъртни случаи.

"Не е достойно лекар да говори така за лекари. Кой му каза тази цифра от 10 000? Това са хвърляне на цифри и създаване на недоверие, после питаме защо хората не се ваксинират. Ако 2020 година пролетта не бяха мерките, знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването?

Това, което направихме, мисля, че нормалните хора го оценяват. Министър Кацаров не знам за какво говори, но от два месеца, откакто той ръководи Министерството, броят на ваксинираните постоянно намалява. Около 200 000 души по негово време получиха втора доза на ваксина, така че тези цифри, които той хвърля, не са много добре премислени“, заяви Кантарджиев.

„Вирусите в носа и носоглътката при делта варианта са стотици пъти повече отколкото при предишните варианти. Всеки, който го боли гърло и има хрема, да стои вкъщи и го съветвам да си направи антигенен тест.

Ако той е положителен, да се направи PCR, защото след това може да се направи секвениране. Колкото повече се разпространява вирусът сред хората, толкова по-вероятно е мутации да се затвърдят. Колкото повече хора се ваксинират и по-малко циркулира вирусът, ще е по-добре за всички ни, защото здравеопазването го чака една нелека есен“, допълни той.

Проф. Кантарджиев намекна, че проф. Андрей Чорбанов не е фен на вносните ваксини, защото самият той искал да създаде ваксина.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!