Летните инфекции и заразите, разпространявани чрез ухапване от кърлежи и комари, бяха тема на поредната среща на епидемиолога проф. Тодор Кантарджиев с директорите на общинските самостоятелни детски ясли и градини. Това съобщиха от Столична община.

Срещата беше водена от зам.-кмета по направление финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

Здравният консултант на Столична община напомни, че през топлите месеци на годината храни от животински произход не бива да се държат извън хладилника повече от 3 – 4 часа, за да се избегне опасността от салмонелоза и други чревни инфекции.

Острите инфекциозни заболявания, причинени от салмонела или стафилококи, обикновено се изявяват чрез висока температура и стомашно разстройство.

Проф. Кантарджиев смълча ефира със зловещи думи за десетки хиляди починали българи ВИДЕО

Професорът даде насоки за лечението при подобни състояния и мерките, които трябва да се вземат в детските заведения в такива случаи.

Срещу "инфекциите на мръсните ръце" най-добрата мярка е редовното измиване със сапун, както и употребата на мокри кърпи, напоени с хлорхексидин (а не със спирт).

"Предпазването от ухапване от кърлежи става най-лесно, като не се допуска децата да газят тревните площи", каза още проф. Кантарджиев. За да е ефективно пръскането на зелените площи с препарати срещу кърлежи, е необходимо поне 5 дни след пръскането времето да е сухо и да не вали.

За съжаление, последните 2 месеца са много дъждовни и тази мярка не може да проработи, въпреки усилията на общината, "допълни епидемиологът.

След всяко излизане в парка или градинката децата трябва да бъдат преглеждани внимателно за кърлежи. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук