Увеличение на случаите на Ковид-19 през последните седмици. 

„Това е характерно за есента, когато повече хора се събират на закрито. Моят съвет е да се проветрява и всичко, което може да се върши навън, да се върши навън“, каза пред bTV съветникът на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Симптомите на коронавируса с нищо не са се променили. Трудно се различават от сезонния грип и от другите инфекции. Разликата е, че първите случаи на грип са през началото на ноември, епидемичното му разпространение е през декември, а пикът – януари и февруари.

Клинично грипът започва в рамките на два-три часа, а COVID малко по-бавно. Новите подварианти не са така смъртоносни, опасни и тежки, както преди три години“, обясни той.

„Държави като Израел казаха, че когато си на закрито и когато има повече от петима души в помещението, да се носи маска. Аз препоръчвам на възрастните или на хората с имунен дефицит да носят маска сред много хора. Горещо съветвам в градския транспорт да има отворен прозорец“, посочи проф. Кантарджиев.

„Моето мнение е, че ваксините за коронавирус и грип могат да се сложат в един и същи ден, но на различни ръце – едната - на лявата, а другата ваксина - на дясната. Съветвам хората над 65-годишна възраст да поговорят с личния си лекар.

От 1 октомври ще започне дистрибуцията на безплатни грипни ваксини за тази възрастова група. Ако бъде комбинирано с новата ваксина за коронавирус, е най-добре. За по-младите хора съветвам да потърсят противогрипна ваксина от аптеките“, каза още съветникът на Столичната община.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук