Прекъсването на учебния процес заради времето помага за по-малкото разпространение на грипа. Относно топлото време – ако сме навън няма да се заразим. Това заяви заяви бившият шеф на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Имунната система е свързана с температурите. Нещата са така, че не предполагат широко разпространение. Ако на 10 00 души има 200 заразени с грип, то при COVID-19 за 10 000 е 3. Виждате съотношението, каза още той.

По думите му двойната инфекция от грип и COVID-19 е много рядко и не е много опасно. И добави, че в България двойната инфекция се наблюдава при деца. 

Грипна епидемия в София област, ето какво затварят

Краят на януари – февруари ще е пика на грипа. Ако разгледаме по области - на 10 000 - 400-500 са в област Габрово. В Бургас намаляха. Грипът е нещо много динамично, точно като времето, посочи проф. Кантарджиев. 

Проф. Кантарджиев отново призова за носене на маски в лечебните заведения и градския транспорт. 

В София няма мерки, но може да се очаква. Междусрочната ваканция ако може малко да се увеличи. Това ще се реши след като видим резултатите за тази седмица, уточни още проф. Кантарджиев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук