„В България е установен първи случай на нов вариант на COVID-19, който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация (СЗО). Става въпрос за нов подвариянт на познатия щам „Омикрон“, който е най-заразният до момента. Един случай на варианта „Кракен“ е установен в София, но това е червена лампичка, че този подвариант е у нас“, коментира проф. Ива Христова, която е директор на Центъра по заразни и паразитни болести (ЦЗПБ).

„Той обаче не протича тежко, не води до повече хоспитализации и смъртни случаи“, успокои епидемиологът. Появата му носи потенциален риск от повишаване на заболеваемостта от COVID-19. Все пък към момента сме на едно от най-ниските нива от началото на пандемията“, допълни проф. Христова в сутрешния блок на bTV.

Тя напомни, че в момента у нас доминира грипът, който протича по-тежко, защото имунитетът ни е спаднал след две почти нулеви години.

Към момента сме преборили COVID-19, но с грипа имаме проблеми. Гори цялата страна.

Просто гори цялата страна, а тепърва се очаква и да се повиши вълната, да се развива. Ние сме почти на върха на вълната, до 1-2 седмици ще се стигне във всички области. После ще започне да намалява, това е позитивното“, обясни директорът на ЦЗПБ.

„Повишена е и заболеваемостта при децата от варицела, както и скарлатина, която не е вирусно заболяване“, допълни проф. Христова. Нейните препоръки към хората е да се пазят и да подсилват имунитета си чрез допълнителен прием на витамините C и D.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук