Огромният брой положителни проби се дължи на изключителната заразност на генетичния вариант Омикрон, който набира все повече сила в нашата страна и вече е доминиращ. Това каза пред "Фокус" вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести проф. Нели Корсун.

„Над 50% от изследваните проби принадлежат към този вариант. Освен това той притежава способността да избягва имунитета, който е създаден от предишно заболяване или в резултат на ваксинация.

И тези две негови качества спомагат той да се разпространява изключително бързо“, уточни тя.

Проф. Корсун обясни, че вирусът причинява леки заболявания и това е оптимистичната информация по отношение на този вариант, така че много хора ще се разболеят, но повечето от тях ще прекарат леко протичащо заболяване, при условие че са ваксинирани. Въпросът при неваксинираните е по-друг.

Вероятно част от тях ще боледуват по-тежко, така че ще се наложи да постъпят в болница, каза проф. Корсун.

На този етап е твърде рано да се прогнозира край на пандемията, категорична е проф. Корсун.

„Твърде рано е да се прогнозира какъв ще бъде ходът на пандемията през следващите месеци и дали Омикрон означава краят на пандемията. Има вероятност да се появи нов вариант, който да избягва имунния отговор, създаден от Омикрон, но това е малка вероятност.

По-вероятно е Омикрон да е последният вариант, след което той ще остане в обществото на ендемично ниво, подобно на други известни човешки коронавируси, причинители на тъй наречените настинки, допълни тя.

Според нея, може да се наложи хората ежегодно да се ваксинират, вероятно в началото на студения период на годината, подобно на грипната ваксинация, за да се поддържа едно базово ниво на имунитета.