Цифрите постоянно се променят. До довечера ще имаме още доста случаи на заразени. Това съобщи пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев от Националния кризисен щаб.
 
„Още преди месец предупредихме, че по Великден и след Великден ще започнем да се изкачваме по кривата на разпространение на заболяването. Посрещаме това много по-подготвено като държава и като общество”, заяви той.
 
„Мерките сработиха. В предната част на класацията сме по малко починали. Изпреварихме въвеждането на извънредното положение.
 
Ако мерките се вземат навреме, ефектът е добър. Ако се вземат строги мерки 3 седмици по-рано от пика, се намалява височината на този пик със 70 %, ако са 2 седмици-  с 40%, ако е една седмица - с 10-20%. Взехме мерките точно навреме. Това се доказва математически от данните, които имаме”, подчерта професорът.

"Занимаваме се с коронавируса много по-рано. Бяхме подготвили две лаборатории още през февруари. Вече започнаха да се правят и масово тестове на засегнати групи. В момента има 22 лаборатории.

Бързите тестове трябва да се правят, за да разберем колко души са били в контакт с инфекцията и колко души са инфектирани в момента. Те са две поколения. Първото е с много ниска активност. Сега тези, които се предлагат последните седмици, на основана на злато, са добри", обясни професорът.
 
„В момента най-големият процент болни е в София. Тук трябва да се взимат мерки на изолация, за да не допуснем разпространението сред софиянци.
 
Направете така, че да не се качвате по автомобилите и да разнасяте заразата, маските са необходими”, призова проф. Кантарджиев.

„Ходете по слънчевата страна на тротоарите”, препоръча професорът.

„Може след празниците да се освободи движението по парковете, но само при условие, че движението е организирано еднопосочно”, категоричен бе той.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!