Математикът на закрития Оперативен щаб проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 14 октомври 2021 г. в личния си профил във фейсбук.

Ето целия му пост:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 14 октомври 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Развитието е според очакванията. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност.

За смъртността (починали съгласно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:

починали в края на септември 2021 - 20882
починали до днес - 22004
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 1122 (за 13 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 2.54 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.  Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави.


Следват картите за днес.

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека.

Днес са 10 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град отива на ниво 4. Писах ви, че скоро скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят.

Ето, днес се появиха Варна и Стара Загора.

Затова:
Хора от областите Варна и Стара Загора - ПАЗЕТЕ СЕ! Разпространението на вируса при вас е дифузно и областите ви са кандидати за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора.
Иначе, виждате голямата проблемна област в Западна България. В Източните Родопи и в Плевен положението е по-спокойно, но и там нещата полека се влошават.


Проблемна зона в западна България се вижда ясно и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там се вижда как и Благоевград и Ямбол са се засилили към кандидатски статус за влизане на ниво 4 на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.


Утре е 15.10. Напомням прогнозата ми, че няма да стигнем 10 000 регистрирани случая на 15.10 и няма да има тотален локдаун (тоест локдаун в цялата страна). Виждате, че картите потвърждават тази прогноза. За разлика от други колеги имам доста опит от работа с политици. Няма да ви наложат тотален локдаун. Винаги съм казвал, че моята математическа логика е една, а политическата е друга. И това, което важи, е политическата логика, защото политиците взимат решенията. И да почнете да умирате по улицата, вероятността от налагане на тотален локдаун (такъв какъвто имаше март - април миналата година) утре е много малка. Но да видим, утре ще коментирам.

Днес базовото репродуктивно число е 1.239, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Пак пиша, не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени - и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен.

Хората на първа линия усещат засилващия се натиск.

Вчера четох рева на един хейтър, защо съм използвал закони, които не са математически. Хейтърът да вземе да прочете книгата ми от издателство Шпрингер, където има писано за законите и тяхната твърдост. Законите на диалектиката са достатъчно твърди, за да ги използвам.

С тях съм разбил не един и не двама противници, та съветът ми е, да вземе юнакът да ги научи, ама наистина да ги научи, ще са му от полза. За разлика от много други представители на естествените науки, аз уважавам много постиженията на науките за човека и общество и те ми помагат много в тази част от работата ми, която е посветена на математическата социална динамика.

Обратно към пандемията.

Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 22 области са с такова разпространение. Вчера бяха 18. И този показател се влошава.

Нека да намекна още нещо (за танца на слона в стъкларски магазин).

Вчера ви показах картинка за еволюцията на разпределението на заразата по възрастови групи.

Вижда се как вирусът пак почна да удря младежката чест от населението (детски градинарчета, ученици и техните родители). Това е алармен сигнал. Това е алармен сигнал, това е алармен сигнал - написах го 3 пъти, нали. Слонът танцува в стъкларския магазин.
Накрая да апелирам към вашия интерес.

Писах ви, че човешкото тяло е скъпо нещо - застрахователната му стойност е над 10 милиона евро. За човешката душа, не говорим, трудно е да се измери колко струва. Някои части от телата на някои хора струват и повече - например задните части на Дженифър Лопес бяха оценени на доста стотици милиони долари.

Тъй, че пазете тази ваша скъпа собственост. Тя ви осигурява двете най-важни неща - здраве и живот. Не се ловете на приказки, че е добре да живеете безхаберно и да се заразявате. Може да си причините повреда на скъпата собственост, която да ви струва десетки хиляди за поправка (ако изобщо може да се поправи). Защо да се охарчвате, като може с малко внимание и спазване на елементарни мерки и без паника, да преминете през тази пандемия с неповредена материална основа на съществуването ви.

Това ви предлагам аз. Съветвам ви да теглите една .... на тези, които ви предлагат друго и да ги оставите да си повреждат био собствеността, колкото си искат. Това си е тяхно право.

Технически погледнато - натрупва ми се доста работа, със срокове, които трябва да спазвам. Поради това, тези прогнози може да спрат да излизат всеки ден или дори да ги спра за някакъв период от време, докато свърша неотложната друга работа.

Това трябва да ви покаже, че никой не ми плаща за тези анализи и прогнози. Ако ми плащаха, нямаше да ви пиша, че ще ги спра, докато свършвам другата работа. Не може да бъде това, казва Андрешко, не вярвам, няма такива хора. Андрешко, Андрешко, ако не са такива хора, ще седиш беден, гладен и зъзнещ в блатото и никога няма да излезеш от него.

Трябва да ходя и в чужбина през ноември. Но за всичко това, ще ви информирам като му дойде времето.
Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.