Математикът проф. Николай Витанов анализира ситуацията с развитието на пандемията от коронавируса у нас и посочи защо днес е много интересен ден.

Ето какво още написа той в личния си фейсбук профил:

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 10 юни 2021 г.
Днес е интересен ден. За летвата. Казват, че летвата е там, където човек е скочил най-високо. Очакван брой случаи за днес 419 990. Реален брой 419 990. Отклонение - 0.00000000%

Е, там е летвата, за тези, които искат да скачат. Господ редовно си я скача тая височина. Витанов - от време на време. Ама и той може да я скача.

Така, след като отделих внимание на хейтърите ми, сега за ситуацията с пандемията. Ситуацията е спокойна, ще си изкараме спокоен край на седмицата. Базовото репродуктивно число е 0.791.

Обхватът на заразата се очаква да продължи да се свива. Броят на активните случаи се очаква да върви надолу, към 12 500, но с по-бавни темпове в сравнение с предишните седмици. Броят на починалите също се очаква да намалява в посока 10 на ден (в края на седмицата и под 10), но това намаляване също се очаква да е постепенно.

С две думи - очаква се здравната система да продължи да се разтоварва. Ваксинацията запецна. Това се компенсира от липсата на нови варианти на вируса у нас.

Индикаторите за смяна на тренда имат много ниски стойности.

Този за страната е 13.4 пъти под критичната стойност, а този за София - град е почти 16 пъти под критичната стойност. Това ще рече, че нови версии на вируса не се виждат да върлуват из страната, погледнато от моята камбанария. Означава също, че ако нещо се появи, нарастването на случаите в началото ще е бавно и ще има време за реакция, ако има кой да реагира.

В заключение, засега обстановката е спокойна, място за притеснение няма. Вършете си спокойно работата, кой каквато има, спазвайте елементарните мерки и се наслаждавайте на лятото, който има време за това."