Математикът проф. Николай Витанов отново показа странно COVID-19 листче. БЛИЦ припомня, че преди дни той отново показа К-19 лист, който по думите му „не е за хорски очи“.„Да ви кажа какво е положение днес – натискът върху здравните власти ще продължи. Сега 10 души вече заразяват 14. 

Последното нещо, което ни дели от пълен локдаун са около двете хиляди заразени, но до десетина дни може и да станат.

Дали след това ще последва пълен локдаун е политическо решение. Според мен по-скоро няма да има“, заяви математикът в сутрешния блок на Нова ТВ.

„Организмът бързо забравя срещата си с коронавируса. Антителата са най-различни видове, а тестовете не дават достатъчно достоверни данни за тях“, това пък каза вирусологът доц. Любомира Николаева – Гломб във връзка с това защо тестове за антитела няма да се признават за т. нар. „зелен сертификат“.

Няма смисъл да си правим тестове за антитела, които ги има в България. Те не са надеждни. Истинските тестове за антитела са много скъпи и изискват следващо ниво на защита, каквито в България нямаме.

Не мога да разбера защо колеги казват на пациентите си „Имаш антитела, не се ваксинирай“.

Ето пример – само за нашата страна ще направят така, че сертификатът за преболедуване да не важи шест месеца, а година.

Все пак всеки има рамене на главата си и сам може да прецени дали днес е петък и трябва да се напие в заведение сред хора или да се напие сам вкъщи“, заяви доц. Гломб.

Тя говори и за въвеждането на зелен сертификат след поставянето на първа доза от двудозова ваксина: „Това е лек проблем. От чисто вирусологична гледна точка е проблем“.

„Добре де, ето една задача със следното неизвестно - ако нищо не се направи и просто преминава така вирусът кога ще изчезне, кога ще мине през всички“, попита водещият Виктор Николаев.

„Трудна работа. Образно казано имаме кош, в който има хора, които ако се заразят ги вадим, но отслабне ли им имунитетът пак ги връщаме.

Да за изчезне вирусът трябва кошът да се изпразни“, каза проф. Витанов, които говори за това, че има опасност „мерките да бъдат пробити“ и да стигнем до „британския вариант“ – високо продължително плато на коронавируса.

Проф. Витанов бе категоричен, че математически по-добрият вариант бил пълен локдаун, а политически по-добре бил зеленият сертификат и именно заради това служебният здравен министър Стойчо Кацаров, назначен от Румен Радев, избрал него.

Той допълни, че има 25% българи, които вече са променили нагласата си за ваксините заради зеления сертификат, но все още има едни 75% от българите, които трудно могат да бъдат убедени да се ваксинират.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!