Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавирус у нас и в Европа. Експертът показа карта на континента, която е в зелено, но алармира, че в някои страни отново започва повишаване на случаите въпреки ваксинацията. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 16 юни 2021 г.

Обстановката е спокойна. Базовото репродуктивно число днес е 0.727, преди седмица беше 0.794. Обхватът на заразата продължава да се свива, броят на активните случаи намалява, посоката е надолу, към 10 000. Здравната система продължава да се разтоварва, което е много добре.

Нека и медицинските лица, които бяха на първа линия, си починат, те свършиха огромна работа, за която едва ли ще получат полагащата им се не по-малка благодарност. Аз съм им благодарен, защото имам добра представа с какво трябваше да се справят. Справиха се отлично. Колкото и да се блее друго от диваните.

Индикаторите за смяна на тренда имат ниски стойности. Все още не се вижда да върлуват нови версии на вируса из страната, което си е цяло чудо. В Европа обстановката засега е спокойна. Европейската карта е в зелено - ето я. Има обаче няколко дължави, където броят на случаите започнада нараства пак. Въпреки ваксинацията. Причина - има все още милиони неваксинирани там, които нямат защита и са хранителна среда за вируса.

Обстановката по морето е спокойна. Стойностите на индикаторите за смяна на тренда за областите Варна и Бургас са много ниски. Който е там, може да е спокоен (не забравяйте елементарните предпазнимерки обаче).

За страната като цяло индикаторът за смяна на тренда е 17 пъти под критичната стойност, очаква се спокоен край на седмицата. Броят на починалите се очаква да е над 10 на ден до петък, за събота и неделя - под 10 на ден. Тенденцията тук е на бавно намаляване на броя починали на ден.

Това е за днес. Желая спокоен и успешен ден и вирусът да ви заобикаля.