Не е тайна, че простатната жлеза се променя с напредването на възрастта. Друг фактор за обострянето на симптомите на ДПХ е зимата. Неслучайно именно в този сезон много мъже за първи път се обръщат към уролог специалист, за да предприемат лечение.

Защо ниските температури усилват оплакванията на мъжете с доброкачествено увеличена жлеза? Обяснението е просто - ниските температури стесняват кръвоносните съдове и нормалното кръвообращение се затруднява.

Много хора с доброкачествена простатна хиперплазия в началото на заболяването нямат никакви симптоми. Когато проявите (известни като симптоми на долния уринарен тракт) се появят, те може да варират от спорадични до доста сериозни като интензитет.

Оплакванията включват многократно нощно ставане, труден старт на уринирането, слаба и прекъсваща струя, напрежение и дискомфорт, непълно изпразване на пикочния мехур. Излагането на студ и на постоянен стрес обичайно изостря състоянието. Затова специалистите съветват да се внимава с продължителното излагане на минусовите температури.

Къде да се допитате ако увеличената простата ви създава проблеми, четете в най-полезния сайт Zdrave.to