Нов сблъсък по оста Румен Радев - Бойко Борисов. Двамата защитиха коренно противоположни позиции по основните теми от деня. Срещнаха позициите си единствено за нуждата от ваксиниране. Междувременно президентът призна, че тайно се е ваксинирал, при това отдавна и без обществото да разбере. 


Разкритието, че държавният глава се е ваксинирал далеч от хорските очи, по-точно на тези на антиваксърите разкри Христо Панчугов. 


"Цяла година липсваше политически отговор на въпроса как ще излезем от тази криза. Също така видяхме политици, които се ваксинират тайно. Президентът Румен Радев е един от тях", каза той.

От Дупница бившият премиер Бойко Борисов призова хората да се ваксинират. „Да направим 50-60- хиляди ваксинирани на ден, да следваме Америка и Европа, защото само това е начинът да излезем от ситуацията”, смята лидерът на ГЕРБ.

На няколко километра от там - в Перник, по-бързи темпове на ваксинация поиска и президентът Румен Радев.

„Аз самият съм в безупречно здраве, но миналото лято се ваксинирах и не виках камери, защото не искам да правя спектакъл от това. Всеки е свободен да взема своето решение, ние няма да насилваме никого да се ваксинира, но пунктове за ваксинация има навсякъде, така че мислете за себе си и за своите близки”, призова държавният глава. 

Според бившия премиер мерките на сегашното правителство за справяне с К-19 кризата не са адекватни. 

"Откъде, накъде данъкоплатците ще плащат за тестове. Донесли сме ваксини безплатни, най-хубавите. 3 милиона. Къде е логиката",попита той. 

„Мерки се взимат и те се вземат непрекъснато”, подчерта на свой ред Радев.

Според Борисов държавата в момента не се справя с овладяването на цените. „Четири пъти повече платихте за ток, спряха се всички инфраструктурни проекти, цените растат нагоре”, посочи той. 

„Вчера нарочно свиках тази кръгла маса, за да дойдат всички страни. Проблемът е сложен, знаете, че правителството е с вързани ръце от промяна на законовата база. Правителството не може да променя закони. Не може да променя бюджет без парламент”, припомни Радев.

Според президента държавата и бизнесът са постигнали консенсус в кризата със скъпия ток, набелязали са и мерки за подпомагане на битовите абонати.

„Ние имаме едно много голямо предимство, българските граждани не се на свободния пазар, ние останахме единствената държава, където битът е на регулиран пазар, това означава, че към момента българските граждани са защитени до нова година откъм повишаване на цените”, обясни държавният глава.

Източник: Нова телевизия