Десетки тела на хора, за които се предполага, че са починали от коронавирус, са открити в свещената за индусите река Ганг в източната част на щата Бихар.

Според The Times of India, телата вероятно са били изхвърлени във водата от роднините им, тъй като кремацията в съответствие с традиционните индуски обреди е скъпа за бедните.Местни жители казват, че в завоя на Ганг в окръг Буксар са открити най-малко 30 разложени трупа. Други пък твърдят, че броят на телата е 100-150.

Хората са уплашени и настояват властите да предприемат незабавни действия. Местната администрация твърди, че повечето от телата са били изхвърлени в реката преди няколко дни в съседния щат Утар Прадеш.

Окръжният съдия от Буксар Аман Самир заяви в изявление в пресата, че ще бъдат взети строги мерки срещу отговорните за изхвърлянето на телата на починалите от COVID-19, без традиционното хиндуистко изгаряне на клада.

„Издадени са указания за предприемане на наказателни мерки срещу всеки, който бъде хванат да хвърля мъртвите в реката“, каза Самир.

Кремацията на неидентифицирани тела ще се извършва в съответствие с погребалните ритуали за сметка на щатското правителство.