Избягвайте груповите събирания, самооограничавайте се. Това е най-ефективната форма вирусът да плъзне из населението. Моля, самоограничавайте се. Това призова заместник-министър на здравеопазването и шеф на новия К-19 Комитет Георги Йорданов, като честити Иванов ден на всички именници в ефира на Нова тв.  

"Математическите модели са едно нещо, те се опитват да прогнозират разпространението на вируса сред хора, които дори не разбират, че са заразени. Какво е положението в нашата страна? Данните на Кунчев бяха точни що се касае до днешното състояние. Ние наистина сме в подножието на пика, като поддържаме едно плато от 5-6 хиляди души", каза още Иванов. 

По думите му, наистина сега тръгваме от едно по-високо ниво. 

"Цифрата 100 000 на ден е апокалиптична. Не ви препоръчвам да я съобщавате. Ние сме 6 милиона тази цифра не е реалистична", каза още той, коментирайки прогнозата на математика от БАН Огнян Кунчев за развоя на следващата К-19 вълна у нас. 

"Най общите проучвания показват, че тази форма на К-19 протича клинично по-леко. Това означава че може да насочим нашите усилия към лечение на болните в домашни условия. Във връзка с това ще увеличим броя на К-19 зоните, където пациентът може да потърси помощ. Там той ще се тества. И ако е положителен, там ще му бъде направен основния пакет от изследвания. И нещо много важно, там може да му бъде изписани лекарствата а лечението, предвидени за К-19 и са реинбурсирани от НЗОК", обясни Йорданов. 

"Нещо много важно. Лечението може да продължи в К-19 зоната. Не е необходимо заболелият да търси своя личен лекар", добави той. 

Говорейки за броя заети К-19 легла, Йорданов призна, че "наистина имаме около 60% от заетост на К-19 леглата в София". 

"В момента свободните легла в София са между 90 - 100.  Готови сме да реагираме буквално днес. Направили сме необходимото да осигурим максимален брой легла, за да не се препълнят болниците. Обърнали сме особено внимание на педиатричните легла, защото вирусът циркулира с голяма сила сред детските колективи", каза още заместник-министърът. 

По думите му, може да има недобро техническо изпълнение на тестовете сред децата, защото случаите сред тях са много малко. 

Иванов не успя да отговори категорично на въпроса, дали в България има починали с три дози ваксина. 

"В последните дни знаете, че има една мярка на правителството за бустерните зони, което представлява бонус за хората над 65 години. Не се разследват случаи за починали с 3 ваксини. Бустерните зони са мотивирали хората в по-голяма възраст. Нямаме точна статистика, това искам да ви кажа. Но правим анализ. Като имаме данни, ще ви ги съобщим. Да, България не е обобщила статистика дали има починали граждани с три дози", обясни той. 

"Ваксината не е панацея, тя не ви пази от заразяване, но подпомага по-лекото протичане на заболяването. В страните, където има масова ваксинация, нещата протичат по-леко. Днеска ще кацнат 1200 англичани , които ще отидат на ски в Банско. Това е голям проблем. Приели сме, че освен сертификат те трябва да покажат и негативен PCR направен не по-късно от 72 часа", каза още той. 

Готови сме да увеличим ваксинационните пунктове, има готовност за мобилни екипи, които да помагат на хората с неравностойно положение. Има и информация за фалшива необходимост от пунктове - отваряме пункт, а идват само два човека, разкри още Йорданов. 

Отговаряйки на въпроса, защо няма ваксинационни пунктове, които да работят денонощно, той каза: "Опитът показва, че само харчим ресурс, ако направим ваксинирането в болниците денонощно. На този етап сме осигурили достатъчно достъп на българските граждани до ваксини. 

Някъде се получава наплив главно заради бустерната зона, която си слагат пенсионерите заради социалната добавка". 

Йорданов каза, дали ще има нов локдаун.

"Обмисляме нещата, готови сме. Вероятно, с най-голямо внимание следим какво се случва в училищата. Децата разнасят в семействата си вируса. Така, че една от първите стъпки е да преминем към онлайн обучение. Прочуваме в момента при какви стойности да се затварят училищата. Те са около 500-600. Почти сме ги стигнали", каза зам.-министърът. 

Само с действията на контролните органи няма да успеем. Родителя води детето на училище, вижда го че е болно, но го води на училище. Здравните инспектори са на края на силите си и не стигат, каза още Иванов. 
 

Доц. Йорданов съобщи, че България е договорила лекарствата за борба с ковид, не е ясен срокът за доставка, но препаратите трябва да бъдат получени.