Доказано е, че руската пионерна ваксина Спутник V е ефективна срещу известни нови щамовена Covid-19, показват нови изследвания. Дори сред по-устойчивите на ваксина варианти ваксината се справи по-добре от конкурентните варианти.

Разработена от московския институт "Гамалея", Спутник V беше първата в света регистрирана ваксина срещу вируса-убиец и откакто беше обявена миналия август, тя бе одобрена в 67 страни по света.

Ваксината е подложена на строг контрол, но досега е дала обещаващи резултати. Последните констатации, публикувани в научното списание „Ваксини“ в понеделник, показват, че ударът дава „силни резултати“ при неутрализиране на множество варианти на коронавируса, включително силно трансмисивния вариант Делта.

Въз основа на данни от Мексико, Аржентина, Сърбия, Бахрейн, Унгария и други страни, изследователите от Gamaleya установиха, че Спутник V има неутрализиращ ефект върху алфата (за първи път идентифицирана в Обединеното кралство), бета (за първи път идентифицирана в Южна Африка), гама (за първи път идентифициран в Бразилия), делта (за първи път идентифициран в Индия) и собствените ендемични варианти на коронавирус в Москва.

Ефикасността на Спутник срещу вариантите Бета и Делта е по-ниска, отколкото спрямо други щамове, но все пак по-висока от тази, предлагана от други ваксини, се казва в изследователския документ.

Документът обаче посочва, че е необходимо „пряко сравнение“, за да се докаже окончателно това несъответствие, и споменава, че регистрираната „неутрализираща вируса активност“ не води директно до ефективност срещу инфекцията, хоспитализация или смърт.

За разлика от ваксините, произведени от Pfizer и Moderna, които въвеждат верига от иРНК в тялото на човек, за да инструктират клетките да произвеждат антитела, Спутник V използва човешки аденовирус - неактивна форма на коронавируса.

Този метод на ваксинация е широко тестван в продължение на повече от половин век и през последните две десетилетия са проведени над 250 клинични изпитвания за тези видове ваксини, отбелязва Институтът Гамалея.

AstraZeneca използва аденовирус, получен от шимпанзе, в своя изстрел, докато Johnson & Johnson също използва човешки аденовирус.

Спутник обаче използва два различни човешки аденовируса, с този подход на „ваксинационен коктейл“, създаден от учените от Гамалея.
Спутник V все още не е одобрена от Световната здравна организация или регулаторите на ЕС, въпреки все повече доказателства за нейната безопасност и ефикасност.

The Lancet, престижно британско медицинско списание, установи през февруари, че направената в Русия ваксина е безопасна и ефективна, докато данните от останалия свят, събрани миналата седмица от „Nature“, друго академично списание, „подсказват, че тя е безопасна и ефективна“.