Изтече гратисният период, в който посетителите на местата на закрито без зелен сертификат няма да бъдат глобявани.


Припомняме, че от 21 октомври в страната са в сила нови противоепидемични мерки – основани на изискването за предоставяне на т. нар. „зелен сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19.

Сертификат за ваксинация вече е издаван и след първата доза, срокът на сертификата за преболедуване е удължен от 6 на 12 месеца, а до няколко седмици зеленият сертификатът ще стане задължителен и служители на държавата и общинската администрация, които работят с клиенти.

През последните дни след въвеждането на новите COVID мерки се наблюдава наплив от желаещи да се ваксинират.

„Зеленият сертификат“ се изисква за посещения в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали и др. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения и т.н.

На изискването за „зелен сертификат“ трябва да отговарят и работещите в съответните обекти/организаторите на съответните мероприятия.

Глобата е от 300 до 1000 лв за физическо лице, а търговецът може да бъде наказан от 1000 до 3000лв. При тежки нарушения глобите ще стигат до 50 000 лева.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение COVID Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове.