Заболеваемостта от коронавируса по света за последните две седмици „се е стабилизирала на много високо ниво“, заяви директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън.

„Ако погледнете графиката на честотата за последните няколко седмици, можете да видите, че е имало някакъв вид стабилизация, но това се е случило на много високо ниво“, каза той. През изминалата седмица в света са регистрирани около 2,6 милиона случая на инфекция с COVID-19 и около 54 хиляди смъртни случая.

Според Райън епидемиологичната ситуация в света сега е „по-добра от преди 2-3 месеца“. В същото време, въпреки че в някои страни и региони се наблюдава рязко намаляване на заболеваемостта, в други страни тя бързо нараства.

Това се случва, отбеляза той, поради различни фактори, включително появата на нови, по-инфекциозни щамове на коронавируса, облекчаването на пандемичните ограничения в страните и разширяването на контактите между хората.

Експертът на СЗО Мария ван Керхове определи епидемиологичната картина в света като „двусмислена“. По-специално, регионът на Америка регистрира 13% спад в броя на новите инфекции, докато всички останали региони отбелязаха увеличение.

През последните седем дни заболеваемостта в Европа се е увеличила с почти 28%, в Африка - с 15%, в региона на Западен Тихи океан - с 10%, в Източното Средиземноморие - с 9%, в Югоизточна Азия - със 7% .

„Най-малко 20 страни по света регистрират рязко нарастване на заболеваемостта“, продължи ван Керхове. Като цяло в света броят на случаите през последната седмица, според статистиката, леко се е увеличил в сравнение с предходната седмица, докато броят на смъртните случаи, напротив, е намалял.

Според експерта миналата седмица са регистрирани повече смъртни случаи в Африка, Европа и региона на Западен Тихи океан, докато в другите региони е имало спад в броя на смъртните случаи.