Представителят на Европейската служба на СЗО Катрин Смолуд предупреди в сряда за ситуацията с коронавируса в Западните Балкани и я оцени като изключително сериозна.

„На Западните Балкани имаме ситуация, в която трябва да бъдат преоборудвани болници, което означава, че други видове медицински услуги са прекъснати и забавени, което отново означава, че системата ще бъде натоварена в бъдеще. Трябва да предприемем всички мерки, без да чакаме, за да намалим степента на заразяване“, каза Смолуд пред РТС.

Тя също така оцени, че трите варианта на коронавирус, открити за първи път във Великобритания, Южна Африка и Бразилия, са много тревожни, но подчерта, че СЗО следи внимателно мутациите.

„Някои ваксини може да са по-малко ефективни в случаите на мутирали вируси, но това не означава, че не работят“, каза Смолуд и добави, че това е възможно и че в даден момент ще трябва да се даде допълнителна доза от ваксината.

По думите на Смолуд, Европа досега не е ваксинирала достатъчно хора, за да влезе в друга фаза от пандемията и че е опасно да се мисли, че това е така.