Делта вариантът на коронавируса има симптоми, които го отличават от другите варианти на SARS-CoV-2. И ако допреди характерните признаци на заболяването бяха кашлицата, високата температура, задухът и загубата на вкус и мирис, сега много по-разпространени са хремата, болката в гърлото и главоболието, пише The Telegraph.
 
Най-типичният симптом на COVID-19 във Великобритания, където делта вариантът измести всички други варианти на коронавируса, е главоболието, което се появява при 2/3 от хората под 40-годишна възраст (и повече от половината над 40-годишна възраст), заразени с SARS-CoV-2.

На второ място по честота са класическите симптоми на настинката: хрема и болки в гърлото. Половината от хората под 40 години и 1/3 от възрастните съобщават и за двата признака на заболяването.
 
По думите на лекарите, главоболието при COVID-19 се отличава от това при обикновената настинка. Болката е умерена до силна, продължава средно 3-5 дни и болкоуспокояващите не помагат на заразения да се почувства по-добре.
 
Пациенти споделят, че болката засяга и двете страни на главата и се усеща като притискаща, пулсираща или остра. При това симптомът може да се появи първи и да продължи дълго при хора с дълъг COVID. Около 15 процента от заразените нямат други симптоми.
 
Що се отнася до хремата, когато разпространението на коронавируса сред населението бе ниско, тя се считаше за необичаен симптом, причинен от обикновена настинка или алергия. Сега обаче наличието й се смята за заразяване с COVID-19.