Майки от Югозапада изминават стотици километри, за да осигурят кортикостероида „Пулмикорт” и „Вентолин” за своите деца. Причината е, че лекарствените продукти липсват от месеци в аптечната мрежа, пише "Вяра".

Най-силно притеснени са родители на деца с астма и други по-тежки заболявания на долните дихателни пътища, които изискват по-честа употреба на посочените лекарствени продукти.



В социалните групи за взаимопомощ между родители един от най-честите въпроси е свързан с възможността за спешно предоставяне на „Пулмикорт” срещу обещанието количеството да бъде възстановено на по-късен етап.



Проучване на пазара установи, че лекарствените препарати липсват от месеци. „От близо половин година в аптечната мрежа  няма редовни доставки на „Пулмикорт” и „Вентолин”, като в последните 3-4 месеца осигуряването му е почти невъзможно”, разказа собственик на няколко аптеки в Дупница и региона.

„Лекарствата липсват не само тук, няма ги в почти всички аптеки от целия Югозапад. При нас има огромен списък с имена на хора, които ги чакат. Такива списъци има и за „Фраксипарин” и „Клексан”, които служат за разреждане на кръвта след оперативни интервенции. Ползват се и при лечението на ковид, за да бъде избегнато образуването на тромби.



Проблемът се поставя непрекъснато, но до този момент не срещаме необходимото разбиране. В аптеките всеки ден изпитваме истинско неудобство от факта, че сме безсилни да помогнем.

Особено когато се касае за спешност”, разказа фармацевтът. ”Последния път сме получили 1 кутия, а в списъка чакат хора за поне 10. И това е само в едната аптека, а за другите трябва да го пресметна, за да кажа точното количество. Тук не става въпрос за конкретен град, тук става въпрос за проблем в цялата държава.

Работим заедно с аптеки в Самоков, Благоевград и Сандански и непрекъснато натискаме складовете за количества, но доставки няма.

Какво да кажем за малките аптеки в градовете, като при тях не достига абсолютно нищо като количества. И хората търсят решение на проблема, като пътуват до съседните държави – Гърция, Турция и Македония, за да си доставят лекарства.

Самите ние сме принудени да им кажем да търсят подобно решение и го правим с огромно съжаление и срам”, коментира фармацевтът. Според него причината за проблема е в реекспорта на лекарствените продукти. „Държавата може да реши проблема много бързо, стига да иска.

Достатъчно е да се ограничи реекспортът за липсващите продукти, да се навакса с количествата и пазарът да се урегулира. Но явно на никой не му пука или става въпрос за друг вид интереси”, коментира аптекарят.



„Детето ми е с астма. Първоначално звънях по аптеките в целия Югозапад. След като разбрах, че няма да намеря „Пулмикорт”,  решихме с мъжа ми да пътуваме до Гърция. Там до самата граница има аптека и от нея се пазарува.

Kогато става въпрос за по-големи количества, се оставя списък и нужните бройки, като на другия ден вече са налични и могат да се вземат”, разказва Камелия Георгиева, която редовно минава границата, за да се снабди с кортикостероида за нуждите на нейната дъщеря. 

Аптеките по гръцката граница са придобили широка известност в социалните мрежи като място и начин за закупуване на необходимите лекарствени продукти.

Дупничани ползват като канал и транспортните фирми, които пътуват до Италия и Турция. Живеещите в Кюстендил пътуват най-често до Македония, където също няма проблем при закупуване на необходимите лекарствени продукти.

Напълно наясно с проблема са и педиатрите, които изпитват огромно затруднение при лечението. „В детските отделения все още се намират и „Вентолин”, и „Пулмикорт”, но когато малките пациенти минат през кабинета и ние не знаем какво да правим, защото сме наясно, че родителите трудно ще ги намерят.

Ако състоянието позволява, предписваме лечение под формата на сироп, но ако не позволява – се пристъпва към болнично лечение.

Знаем, че хората се снабдяват по неведоми пътища с лекарства и се чудим защо и докога ще продължи това? Буквално чупим ръце и скубем коси, защото няма как да помогнем”, коментира детски лекар от Дупница.

За проблема с липсата на „Клексан” сигнализират и бременни, които страдат от тромбофилия. Заради заболяването инжекционната форма на лекарството е задължителна още от първия ден, в който е установена бременността.

От аптеките съветват бъдещите майки да се свържат директно с Изпълнителната агенцията по лекарства или с Министерството на здравеопазването, където чрез определена процедура би трябвало да им бъде гарантирана и осигурена доставка.

Повечето жени обаче се отказват от тромавата процедура, изискваща огромно количество време, купчина документи и битка с бюрократичната машина, като избират варианта да закупят лекарствата от съседни държави.

Така си спестяват допълнителните главоболия и най-вече унижението да доказват, че са бременни, които имат нужда от лекарства.



В момента на пазара в Дупница липсват и антибиотици от групата на цефароспорините. Те са под търговското наименование „Зинат” и „Панцеф”. Липсват форми както за възрастни, така и за деца.

"Само допреди няколко дни нямаше проблем с доставките, сега вече и те липсват в складовете. Няма ги нито под формата на таблети, нито под формата на сиропи”, алармира собственичка на аптека в града.

Вероятната причина е в увеличения брой на заболели от коронавирусна инфекция и необходимостта от лечение на настъпилите усложнения от нея.

Същевременно в интернет се появяват и обяви, които гарантират доставка на заместители на дефицитни лекарствени форми. Фармацевтите отправят апел към хората да бъдат особено внимателни към закупуването на лекарствени препарати през интернет, тъй като те не са утвърдени от Изпълнителната агенция по лекарствени средства и могат да носят рискове за здравето им.