Германия може да наложи пълна блокада заради COVID-19, след като Австрия заяви, че ще стане първата страна в Западна Европа, която ще въведе отново мярката, за да се справи с растящия брой на заразените, съобщават от Марица.

На фона на нарастващите притеснения, че това може да спре възстановяването на икономиката на региона "Ройтерс" обобщава някои от въведените мерки или такива, които предстои да бъдат наложени.

Германия – На места, където броят на приетите в болниците надхвърля опреден праг, достъпът до обществени културни и спортни събития и ресторанти е ограничен до хора, които са ваксинирани или преболедували. В обществения транспорт и на работното място всеки, който не е ваксиниран, трябва да показва отрицателен резултат от тест за коронавирус. Горната камара на германския парламент трябва да приеме новите мерки срещу коронавируса в петък. Здравният министър Йенс Шпан каза по-рано днес, че министерството му преговаря с Pfizer и други компании за поръчка на медикаменти за лекуване на COVID-19.

"Роберт Кох": Ситуацията с К-19 е бедствена, задава се тъжна Коледа!

Франция – От юли Франция изисква от хората да показват сертификат за ваксиниране за влизане на обществени места като театри и музеи и разшири правилото през август, като включи ресторанти и влакове, пътуващи на дълги разстояния. Президентът Еманюел Маркон засега изключва нова блокада, която според него не е необходима заради ваксинационния сертификат.

Италия – От 15 октомври служителите от държавния и частни сектор са задължени да показват документ за ваксиниране, отрицателен тест или скорошно преболедуване на вируса. Други ограничения не са налагани за момента. 

Испания – Страната отмени почти всички ограничения, но някои области имат лимит за брой хора в баровете, а Каталуния изисква от клиентите да показват COVID сертификат в нощните заведения.

Нидерландия – Барове, ресторанти и магазини ще трябва да затварят по-рано поне до 4 декември, а почитателите не могат да посещават спортни събития дотогава. Документ за ваксиниране, скорошно преболедуване или отрицателен резултат за коронавирус се изисква за влизане във всички барове, ресторанти и други събития, където посещаемостта е ограничена до максимум 1250 души.

Австрия – От понеделник е въведена пълна блокада, при която ще бъдат затворени всички магазини от неосновна необходимост, а хората ще могат да излизат от домовете си по ограничен брой причини като ходене на работа. До понеделник блокадата важеше само за хора, които не са напълно ваксинирани.

Белгия – Белгийците работят четири дни в седмицата от вкъщи, а маските са задължителни на закрито за всички на възраст от 10 години нагоре. COVID пасове, показващи ваксиниране, отрицателен резултат от тест или скорошно преболедуване, се изискват за влизане в кафенета и ресторанти.

Дания – Корона сертификат, доказващ, че притежателят му е ваксиниран или е дал отрицателен тест за коронавирус, беше въведен в цялата страна от ноември за посещения на ресторанти, кафенета, домове за възрастни хора и събития на закрито с над 200 души.

Люксембург – COVID пасове се изискват в кафенета и ресторанти, а до десет души могат да се срещат на закрито, без да носят маски и да спазват социална дистанция.

Гърция – От идния понеделник неваксинираните хора няма да могат да влизат в помещения на закрито, включително ресторанти, кина, музеи и спортни зали, дори да имат отрицателен резултат от тест за коронавирус.

Проф. Генчо Начев настоява за задължителна ваксинация и затвор за антиваксърите

Румъния – Достъпът до повечето обекти от неосновна необходимост с изключение на магазини за хранителни стоки и аптеки е позволен само за хора, които са ваксинирани или са преболедували вируса. Магазините затварят в 21 ч., а неваксинираните трябва да спазват полицейски час.

Чехия – От 22 ноември само ваксинирани хора или преболедували вируса могат да влизат в ресторанти и да посещават културни и спортни събития. Компаниите трябва да тестват неваксинираните редовно, училищата ще правят тестове на децата. Правителството препоръчва работа от вкъщи до февруари.

Словакия – От 22 ноември само ваксинирани хора могат да посещават събития, ресторанти, магазини от неосновна необходимост и търговски центрове. В най-тежко пострадалите области ресторантите предлагат само храна за вкъщи, а обекти като спортни зали са затворени. Неваксинираните служители ще трябва да се тестват редовно или няма да могат да посещават работното си място. Мерките са планирани за три седмици.

Португалия – Дигитален европейски сертификат за COVID-19 е необходим за влизане в нощни заведения и на големи събития, както и за пътуване.

Швеция – След като отмениха почти всички ограничения през последните месеци, властите ще изискват документ за ваксиниране срещу COVID-19 за събития на закрито с над сто души от 1 декември.

Европейският парламент вероятно ще се върне към дистанционен режим на работа, след като председателят му Давид Сасоли в петък внесе предложение за това до председателите на парламентарни групи.