Повечето представители на мъжкия пол над 50-годишна възраст, засегнати от ДПХ (увеличена простатна жлеза), не обръщат сериозно внимание на проблемите с уринирането и ги приемат като естествена част от остаряването. За съжаление, хиперплазията на простатата води до редица нарушения в органите на пикочно-половата система.  Анатомично през простатата преминава пикочният канал и разрастването на жлезата предизвиква затруднение при преминаване на урината през него. 

Затова пикочният мехур трябва да извършва по-силни мускулни контракции, за да преодолее стеснения канал. Така нараства до ненормални размери мускулатурата на мехура, т. нар. хипертрофия. С времето пикочният мехур задържа все по-малко и по-малко течност, в резултат на което нуждата от уриниране зачестява. Ако мъжът пренебрегне знаците, които му дава организмът, и не се обърне към лекар, ДПХ може да доведе до преразтягане на пикочния мехур (атония). 

► ретенция (задържане) на урина, което може да достигне 200-500 мл
► преливна инконтиненция, когато имаме непрекъснато и неконтролируемо изтичане на капки урина 
► пълна задръжка на урина

Наличието на остатъчна урина е следващият сериозен проблем. Тя е предпоставка за развитие на инфекции, чието лечение е трудно, бавно и много често не с достатъчно добър резултат. Освен това хроничните инфекции научно доказано са предпоставка за развитие на раков процес в простатата. Този риск, заедно с усложняването на вече наличната симптоматика, влияе зле върху общото здравословно състояние на мъжа. Обичайна последница от остатъчната урина е формирането на камъни в мехура.

Какви симптоми показват, че е наложително да се консултирате с уролог и кое е най-доброто решение, четете в най-полезния сайт Zdrave.to