Ужас, чревни вируси ни морят на морето
Кризисният период трае 24 часа, след което болният постепенно започва да се стабилизира
Тежки чревни инфекции мъчат летовниците, завърнали се от Българското Черноморие. Лични лекари алармират, че всекидневно през кабинетите им преминават поне по 10 души, оплакващи се от повръщане, диария или от двете заедно.
Под ударите на вируса попадат деца, възрастни, както и цели семейства, които се заразяват един от друг. Кризисният период на вирусите трае около 24 часа, след което болният постепенно започва да се стабилизира.
„Чревните инфекции са причинени от различни вируси и бактерии. Някои от тях се намират в местните водоизточници, но ние не сме свикнали с тях. Например, ние живеем в Пловдив и сме се адаптирали към тези вирусите и бактериите във водата тук. Но ако отидем в Приморско, там са други разновидности, не сме се адаптирали и съответно си преболедуваме.
И след това нищо ни няма, то се преболедува еднократно. На морето се срещат много хора от различни места, а тези вируси и бактерии не се разпространяват само чрез водата, но и чрез говор и контакт. По този начин се обменят много и различни видове вируси“, посочи шефът на пловдивските джипита д-р Костадин Сотиров, цитиран от „Марица“.
За да не се разболеем, трябва да си мием ръцете преди всяко хранене.
Препоръчително е да се използва само пречистена вода, каквато например е бутилираната. „Хубаво е да не се ядат необработени храни, особено зеленчукови салати. Представете си една маруля - кой ще я мие в заведенията листо по листо, както правим вкъщи. Ами никой. Ако трябва да се приготви голямо количество за клиентите, няма време за миенето. А и никъде по заведенията в света не я мият така. Тараторите също не се препоръчват. Те се правят с местна вода. Много трябва да се внимава с храната - да е прясно приготвена“, каза д-р Сотиров.
Ако се случи да се разболеем, е наложително да спазваме определени правила, които включват диета.
„Когато се разболеем, острата криза продължава 24 часа - с повръщане, с диария или и двете едновременно. След денонощие повръщането спира, може да остане само диарията.
Вирусите и бактериите, които са ги предизвикали, са поразили лигавицата на стомаха и червата. Те са наранени и не работят правилно. И ако се въведат по-дразнещи храни, дори и вече вирусът да е елиминиран, те ще раздразнят още по-силно лигавицата. Така червата отново ще реагират с диария или стомахът - с повръщане.
Затова е важно да се ядат по-щадящи храни. Например оризови бисквитки. Те са много подходящи за първия, кризисен, ден. Принципът е „често, по малко“, тъй като самото голямо количество, дори да е от лечебна храна или лечебна течност, пак може да предизвика повръщане или диария. Затова се яде по мъничко, но много често“, обясни шефът на пловдивските джипита.
Д-р Сотиров посочи, че при подобни вируси се приема така наречената супа „Моро“. Те е препоръчвана от Световната здравна организация (СЗО) и е кръстена на името на италианския лекар, който я е измислил - д-р Ернст Моро.
„Тя се прави само с ориз и моркови. Не се слагат вътре кромид и други зеленчуци. Овкусява се лекичко със сол. Това може да се яде на същия принцип - на често, по малко, през първия ден. Вече втория или третия ден, като се стабилизират нещата, може в менюто да влязат варени картофи. През четвъртия ден вече за захранване може да се яде пилешка супа с бяло месо и ориз, но отново без никакви зеленчуци.
Този хранителен режим постепенно трябва да се спазва, за да не се провокира нов пристъп, който вече няма да е резултат от инфекция, а от диетична грешка“, посочи д-р Костадин Сотиров.
Лекарят каза, че при тези вируси от особена важност е човек да се оводнява, особено децата, тъй като рискът при тях не е, че вирусът ще ги убие, а че ще се обезводнят от повръщане и диария. За оводняването при малките деца се използват шипков чай и оризова вода. На половин литър се слага една лъжичка ориз да ври 5-10 минути и се получава мътна вода. Оризовата вода леко се посолява, тъй като при повръщането и диарията губим и соли. Освен натрий и хлор, губим и калий. Калият се намира в ориза и в морковите, затова се препоръчва супата „Моро“.
Шипковият чай пък се подслажда, защото все пак организмът има нужда от енергия в този момент“, каза още д-р Сотиров.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук
Последвайте ни
0 Коментара: