Шумен попадна в капана на грипната вълна. Заболеваемостта в града премина епидемичната граница, което наложи обявяване на епидемия, а учениците бяха пуснати във ваканция. Преустановяват се прегледите и свижданията, наложени са и ограничения на масовите прояви.

По данни на здравните власти 253 на 10 000 население са болните от грип в Шумен. От болницата в града посочиха, че вътрешно отделение е заето на 80%, което е по-високо от нормалната му натовареност. Има готовност и за разкриване на нови легла. Проблемът обаче е ще има ли достатъчно лекари, съобщава Нова телевизия.

Д-р Айлин Ахмед от шуменската болница обясни, че през лечебното заведение за изминалата нощ са преминали 15 души, от които са приети двама - дете и възрастен пациент. „Дневните смени са по-тежки, с много повече преминали с грипоподобни симптоми. Надявам се, че болницата ще има възможност да приеме всички болни”, посочи медикът.

Висока заболеваемост е отчетена и в областите Варна, Пазарджик, Ловеч, Габрово, Ямбол и Добрич, a от 17 януари се очаква и в Стара Загора да бъде обявена грипна епидемия. Все повече хора там са болни, отчитат от Регионалната здравна инспекция.

„От началото на седмицата се отчита висока хоспитализация в болницата, особено за детските отделения. Общопрактикуващите лекари подаваха повече заболявания. От 23 проби 14 са положителни за вируси“. Това обясни за bTV д-р Таня Перчемлиева от РЗИ-Стара Загора.

Ако бъде обявена грипна епидемия, учениците ще бъдат пуснати във ваканция, ще бъдат спрени профилактичните прегледи и свижданията и ще бъде въведено задължително носенето на маски в лечебните заведения.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук