Опасна болест вдигна на крак лекарите в Европа. Треска "Денга" - известна още като "треска на счупени кости" е напъплила Франция. Медицинските власти там правят всичко възможно да ограничат разпространението, но вече 26 европейски държави са я регистрирали на своята територия.

Сега експертите се надпреварват да провеждат интервюта в района на Марсилия, където са открити и първите автохтонни, т.е местни приносители на заразата, за да идентифицират всички други хора, които може да са имали симптоми на болестта

„Това са първите автохтонни (местно предавани) случаи на треска от денга, идентифицирани тази година в региона от началото на сезонното наблюдение“, каза регионалната здравна агенция  (ARS) на Прованс-Алпи-Лазурен бряг в началото на август.

Денга се разпространява от  комари.

Често се среща в някои части на света, като  Африка, Азия, Централна и Южна Америка  и  Карибите.

В Европа освен във Франция, съвсем наскоро заразата беше открита в Хърватия, Италия, Испания, Португалия, както и на португалския архипелаг Мадейра.

Доклад, публикуван още през юни, разкрива, че заразени комари, пренасящи няколко болести, включително денга, са открити в 26 европейски страни .

Британска гражданка е внесла болестта и на Острова, след като е била заразена с вируса  по време на семейно пътуване близо до  Ница.

Жената е страдала от тридневна треска, болки в ставите и обрив, но по-късно се е възстановила напълно .

Много хора, които се заразяват с денга, често нямат симптоми, а ако имат, те обикновено са леки.

Между четири и десет дни след ухапване могат да се появят симптоми, включително внезапна поява на треска, главоболие, мускулни и ставни болки.

Може също да се развие плосък, петнист червен обрив.

 

Заболяването обикновено се подобрява в рамките на няколко дни до седмица без лечение, но почивката и пиенето на много течности могат да помогнат, както и приемането на парацетамол.

Въпреки че европейският климат исторически не е бил гостоприемен за комарите, пренасящи денга, д-р Оуейн Донъли от Лондонската болница за тропически болести казва, че разпространението на болестта „бързо се променя“.

„По-високите температури и повече валежи, както и нарастващата световна търговия и  туризъм , означават, че може да видим повече части от Европа с подходяща комбинация от фактори за огнища на денга“, обяснява той.

Как да се предотврати треска от денга

По принцип има ваксина срещу болестта, стига съответната дъргжава да разполага с нея. Затова на практика, за да се предотврати треската от денга, трябва да  се намали рискът от ухапване от комар .

Важно е да се знае, че комарите, които пренасят денга, са склонни да хапят през деня, а не вечерно време.

 

Съветите включват още:

Покрийте голата части на тялото си- носете дрехи, които покриват толкова от него, колкото е практично. Не забравяйте краката и глезените.

Използвайте ефективен репелент против насекоми.

Избягвайте места, където се размножават комари – навсякъде, където има застояла вода, като канали и езера.

Пазете дома си от комари – затваряйте прозорците и вратите. Ако трябва да имате отворени прозорци и врати, уверете се, че сте пуснали мрежите против комари. Използвайте спрейове и устройства против насекоми, за да убиете комарите в стаята си.

Пазете жилището си свободно от места за размножаване на комари – контейнери и съдове, които съдържат дори малко количество вода, могат да ги размножават. Подложките под саксиите с цветя са любимо място за хапещите гадинки.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук