Индийският вариант ще напредва, така както се случва в Източна Азия. Още от вчера регионалната здравна инспекция проведе предварително проучване. Две двойки са семейства. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV.

"Всички към момента са добре. Дори единственият по-засегнат случай вече е добре", допълни тя. 

"Като се има предвид, че броят заразени се удвоява на всеки осем дни, това означава няколко седмици. За юли и август 50% и 70% ще бъдат "Делта" вариант. Ние можем да го очакваме септември", обясни проф. Христова. 

"Не трябва да се отпускаме от това усещане, че случаите са малко. Вирусът се мултиплицира и засяга хора, които не са ваксинирани и преболедували", каза още експертът. 

"Мисля, че е много рано да се говори за доживотен имунитет и да има такива доказателства. Вирусът напира, а имунитетът спада. При преболедуването се създава достатъчен имунитет, но няма достатъчно време, за да сме сигурни в това", обясни проф. Христова.  

Попитана как се чувства на мястото на проф. Кантарджиев, тя каза: "Сега разбирам колко му е било тежко и колко е била тежка короната. Центърът трябва да закрепи позиции и да се развива успешно. Първият стрес, шок и ужас го преодолях, защото няма как. Работя с прекрасни колеги, които са много подготвени. Вярвам, че можем да се справим с това, което предстои." 

Проф. Христова разкри, че обсъжда със здравния министър евентуални мерки, ако "Делта" вариантът настъпи твърдо у нас, а с проф. Кантарджиев твърди, че е в страхотни отношения и често го търси за съвети.