Пандемията от коронавирус се е разсрастнала още повече в няко истрани по света. 

Здравната система в повечето от най-големите бразилски градове е близко до колапса заради случаите на Covid-19, предупреди водещият здравен институт в страната, предаде Би Би Си. Повече от 80% от интензивните легла са заети в столиците на 25 от 27-те бразилски щата. 


Експерти предупреждават, че силно заразният вариант в Бразилия може да има сериозно отражение и в региона, и отвъд него. Страната е установила над 266 000 смъртни случаи и над 11 млн. заразени от началото на пандемията. 

Бразилия е с най-много починали в света след САЩ и трета по потвърдени случаи на Covid-19. Въпреки това президентът Жаир Болсонаро се противопоставя на карантинните мерки и на експертните съвети за борба с коронавируса.

Днес се очаква Междутериториалният съвет по здравеопазване, в който са централното и регионалните правителства в Испания, да обсъдят Плана за консенсусни мерки. Той предвижда строги ограничения по време на предстоящите Великденските празници.

Правителството на Педро Санчес предлага от 26 март до 9 април, когато са католическите Великденски празници, да бъде забранена мобилността на гражданите между отделните региони, за да не се разнася заразата от Covid-19. Те са притеснени, че ако се разреши напускането на отделните общини, по подобие на Коледните празници, е възможно да има ново покачване на заболеваемостта.

Според министъра на промишлеността, търговията и туризма Рейес Марото трябва да се намалят и социалните контакти, а на студентите да им се забрани да се приберат при семействата си. На този етап почти всички регионални правителства са съгласни с предложението на централното, с изключение на Каталунското и това в Мадрид.

От Барселона обявиха вече, че ако броят на заразените продължава да спада, те ще разрешат на живеещите в Каталуния да я напускат за Великден, както и да се придвижват вътре между отделните общини. 

От Мадрид също са на мнение, че след като французите могат да влязат през летище Барахас, няма логика испанците от Андалусия да не могат да дойдат в столицата. Вицепремиерът на регионалното правителство в Мадрид Игнасио Агуадо дори поиска тези, които са ваксинирани или представят отрицателен PCR тест, да могат да се движат безпроблемно между регионите

От днес в Северна Македония е в сила полицейски час. Решението е на правителството, а целта е да се ограничи разпространението на коронавируса.

За срок от две седмици има забрана за движение на гражданите в часовия диапазон от 22.00 до 05.00 часа, съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Скопие вътрешният транспорт функционира в намален режим. Обществените заведения работят до 21.00 часа, с изключение на тези на летищата, бензиностанциите и хотелите, които работят с редовното работно време съгласно закона.

За българите няма ограничителни мерки при влизане в Република Северна Македония. Няма ограничение и за транзитно преминаване на всички категории граждани. Всички гранични пунктове в страната са отворени, както и летищата.