Д-р Чешмеджиева изброи плодовете, които пазят от рак на устата
Не подценявайте профилактичните прегледи при зъболекаря
Д-р Атанаска Чешмеджиева, д.м., е ръководител на Отделението по орална хирургия във Военномедицинска академия - София.
Д-р Чешмеджиева завършва Стоматологичния факултет към Медицински университет - София през 2001 г. с придобита специалност “Орална хирургия”. Притежава и магистърска степен по “Здравен мениджмънт”.
От 2004 г. е част от екипа на ВМА - първоначално като лекар-ординатор в Клиниката по лицево-челюстна хирургия. През 2014 г. защитава дисертационен труд и придобива образователна и научна степен “Доктор”, а през 2017 г. оглавява Отделението по орална хирургия.
Интересите й са насочени в областта на оралната хирургия, лицево-челюстната и ортогнатна хирургия, спешната хирургия, военна травматология, дентална имплантология, пародонтална хирургия, лазерно и ултразвуково асистирана хирургия в лицево-челюстната област.
Д-р Чешмеджиева има редица специализации в чужбина, членува в много съсловни организации.
Отворена, малка рана в устната кухина - това е не само описанието на афтите, от които около 60% от населението страда поне веднъж в живота си, но може да е и един от симптомите на рак на устната кухина. Какво представлява той, какви са причините за неговото появяване, отговаря д-р Атанаска Чешмеджиева, д.м.
- Д-р Чешмеджиева, обикновено свързваме болезнените ранички в устната кухина с афти. Но кога трябва да се тревожим, че нещо се случва в устата ни?
- Обикновено, всяка рана, появила се в устната кухина, трябва да търпи самонаблюдение от пациента и ако не минава в рамките на 10-14 дни (третирана или нетретирана), тогава пациентът трябва да потърси компетентно професионално мнение от специалист, за да бъде поставена евентуално диагноза или отхвърлено съмнението за по-сериозно злокачествено заболяване.
В общи линии, на първо четене идва стоматологът в тази ситуация. Това е човекът, към когото пациентите, забелязали в устата си някаква раничка, е необходимо да се обърнат и той да прецени има ли по-сериозен проблем и какво трябва да се направи оттук-нататък.
Цялото интервю, четете в zdrave.to