Д-р Дарина Ангелова разкрива как инфаркта и инсулта могат да се избегнат с проста диета

Според диетолога д-р Дарина Ангелова, за да избегнем инфаркт и инсулт, трябва да сме наясно, че в основата на сърдечносъдовите заболявания стои процесът атеросклероза - запушване на артериите с плаки от холестерол, калций и наситени мазнини. Точно тези ефекти на атеросклерозата може да се избегнат чрез правилен начин на хранене. 

- Д-р Ангелова, какво в начина си на живот и хранене грешат българите?
- В голямата си част българите ядат предимно храни, които съдържат холестерол и наситени мазнини. Те са главната причина да се образуват плаки по кръвоносните съдове. За по-бързото отлагане на плаки в артериите съдействат също тютюнопушенето, оксидативният стрес в тялото, приемането на много пържени и мазни храни, при което се нараняват стените на кръвоносните съдове. За полепването на атеросклеротичните плаки съдействат и тежките стресови моменти в ежедневието, при което се повишава киселинността на кръвта. Когато имаме запушване на артериите над 70%, вече е налице стенокардия (гръдна жаба). От голяма мастна капка или когато плаката се разтвори и изсипе съдържанието си в кръвоносен съд на сърцето, настъпва остър инцидент, който наричаме инфаркт на миокарда. А когато се случи в мозъчните съдове, имаме инсулт. 

Главният проблем е храната с високо съдържание на холестерол и с наситени мазнини. Това са всички животински храни - месо и месни продукти, млечни продукти, особено сирене, кашкавал, жълтъците на яйцата, масло, сланина, мас.

За разлика от тях растителните храни не съдържат и милиграм холестерол. Във всичките пет групи храни от “Диетата на третото хилядолетие”: плодовете, зеленчуците, ядките, бобовите и зърнените храни, няма холестерол. В тях мазнините са ненаситени, има съвсем малки количества наситени мазнини. Но ако пържим с тях, ако слагаме много олио в манджите, при топлинна обработка ненаситените мазнини се превръщат в наситени.



- Какви са нормалните стойности на холестерола в кръвта?
- В България нормата за нормалния холестерол с годините започна да слиза и да се доближава до приетото за норма в света, но все още не е стигнала до безопасното ниво. Нормата е била 7,5, после 6,5 - 6,2 - 5,9, в момента в някои лаборатории се посочва норма 5,2. Но истински безопасното ниво на холестерола е под 4,1 mmol/L

Триглицеридите имат своята идеална норма в кръвта - под 1,1. Тези показатели в кръвта трябва да се проследяват редовно при хора, които се хранят предимно с животински храни. И то не само възрастни хора. Случва се и млади хора на 20 - 25 години да получат сърдечни инциденти. 

Останалата част от интервюто с Д-р Дарина Ангелова, четете в най-полезния сайт zdrave.to