Д-р Мандажиева посочи кои 20% от възрастните отключват хранителна непоносимост
Алергията към пшеница често се провокира от физическо натоварване
Д-р Мариана Мандажиева е специалист по алергология и УНГ-болести. Има богат опит и научни познания в диагностицирането, лечението и превенцията на хранителни алергии и непоносимости. По този повод потърсихме д-р Мандажиева да разобличи някои неверни представи за хранителните алергии и непоносимости, и за тяхната диагностика и лечение.
- Д-р Мандажиева, каква е разликата между хранителна непоносимост и алергия от храна?
- При хранителната непоносимост не участва имунната система, съответно няма имунен отговор с активирани имунни клетки и изработване на антитела, които да ползваме като диагностичен метод.
Хранителните непоносимости протичат по различни механизми, какъвто е случаят с непоносимостта към кофеин, ензимни дефицити (лактозна непоносимост, хистаминова непоносимост), до неспецифична гастроинтестинална дисфункция (синдром на раздразненото черво).
Цялото интервю, четете в zdrave.to