Доц. д-р Мангъров: Десетина българи годишно се заразяват с листериоза
Микробът е устойчив дори на ниски температури. Най-рискови са храните от студения бюфет
Министерството на здравеопазването на Испания сезира европейските органи и Световната здравна организация за епидемия от листериоза в тяхната страна. Потвърдени са 150 случая на заболяването, като най-много са в Андалусия. От Европейската комисия взеха мерки и ограничиха износа на продукти от Испания.
Какво представлява листериозата? Как става заразяването? Каква е клиничната картина? Какви са най-належащите и ефективни предпазни мерки? Потърсихме отговор на тези и още въпроси от доц. д-р Атанас Мангъров - специалист по инфекциозни болести, началник на Първо детско отделение към Инфекциозната болница “Проф. Ив. Киров” в София.
- Доц. Мангъров, през последните седмици се заговори за листериозата по повод епидемия, избухнала в Испания. Дори и Световната здравна организация се включи, за да се предприемат предпазни мерки в останалите страни. Каква е ситуацията в България?
- Направих справка, която всеки може да извърши в Националния център по заразни и паразитни болести. Данните там показват, че от началото на 2019 г. досега има 8 случая на листериоза. За сравнение - за цялата 2018 г. бяха регистрирани общо 8 случая на това заболяване.
Ако се връщаме назад в годините, цифрите са горе-долу 10 случая на година. Това го има всяка година и не става дума за епидемии, а за локални епидемични взривове. Например в САЩ почти всяка година регистрират такива епидемични взривове от листериоза.