Грейпфрутът е точният плод в сезона на грипа
Грейпфрутът е един от плодовете, който трябва да присъства в менюто ни през зимата. Цитрусът предлага различни хранителни вещества, които помагат на организма да се бори с вирусите. Дали за свежа закуска или между храненията, грейпфрутът ни зарежда с енергията, която ни е нужна в студените и мрачни дни.
Хранителна стойност
100 грама розов, бял или червен грейпфрут съдържа 32 калории, 0.63 протеини, 8.08 въглехидрати, 0.10 грама мазнини, 1.10 фибри.
Плодът е богат на витамините C и B9, калий и магнезий. Доказано е, че розовият и червеният сорт съдържат по-голямо количество провитамин А, в сравнение с белия. В грейпфрута има още веществата нарингин, бергамотин и дихидроксибергамотин (последните две не са полезни в големи количества). Той е и източник на пектинови фибри, които има и в ябълките. Някои сортове от цитруса са много по-полезни, защото в тях има ликопен, който е важен антиоксидант.
Консумацията на грейпфрут и други цитруси помага при умора, настинка, малария, диабет, запек, лошо храносмилане, проблеми с урината, повишена киселинност в стомаха и други. Тези плодове действат като мощен антисептик. Също така съдържат вода, която се грижи за здравето на кожата и нормалната функция на червата.
Ето още за най-големите ползи на грейпфрута за здравето:
Гони грипа
Веществата в плода свеждат до минимум киселинността, а горчивият му вкус ни дава тонус. В грейпфрута има флавоноида наргинин, който е силен антиоксидант. А през зимата тялото ни се нуждае от него, защото той има антивирусни, противогъбични, антибактериални, противоракови и противовъзпалителни свойства. Това го прави силен помощник за предпазване или оздравяване от грип и настинки.
Бори се с високата температура
Сокът от грейпфрут намалява чувството на парене, което тялото има при висока температура. Той предпазва тялото от дехидратиране при това състояние. Голямото съдържание на витамин С в цитруса защитава имунната система и помага на тялото да се възстанови по-бързо при треска.
Потиска апетита
Грейпфрутът потиска апетита много по-добре в сравнение с други храни и средства. Смята се, че неговата силна и приятна миризма намалява чувството за глад. Затова цитрусът е част от различни програми за отслабване. Също така фибрите в плода са напълно достатъчни да задоволят нуждата ни от храна и да предотвратят преяждане. Те стимулират освобождаването на хормона холецистокинин, който регулира храносмилането и потиска глада.
Намалява умората
Грейпфрутът е отлично средство за справяне с умората. Прясно изцеденият сок сутрин ни дава енергия за деня и ни освежава на работното място. В плода има рядкото съединение нооткатон, който повишава защитните сили на организма и се бори с умората.
Подобрява храносмилането
Хората с проблеми с храносмилането го обожават, защото грейпфрутът е лека храна, която незабавно облекчава паренето и дразненето в стомаха. Сокът от плода подобрява притока на храносмилателни сокове, улеснява движението на червата и регулира работата на отделителната система. Това до някаква степен се дължи и на фибрите и неговата пулпа.
Помага при безсъние
Чаша сок от грейпфрут може да помогне на хора, страдащи от безсъние. Това се дължи на наличието на веществото триптофан в грейпфрутите, което стимулира тялото да се отпусне в сладък сън по-бързо и лесно.
Полезен е и при запек
Чаша изцеден сок от грейпфрут сутрин е чудесно разхлабително средство при запек. Сокът стимулира дебелото черво и други части на тялото, свързани с храносмилателната система. Както стана ясно, фибрите в плода подобряват перисталтиката.