Марулята е популярна съставка на салатите, не само заради страхотната си вкус, но и за огромната полза за здравето на човек. Знаете ли, че марулята е считана за царицата на салатните растения? И има защо – ползите от нея са многобройни.

Има най-различни видове марули - бостънски, китайски, айсберг, лятна маруля, но всички те притежават висока хранителна стойност и осигуряват на своите консуматори здраве. Зелената салата е добър източник на хлорофил и витамин К, а също така е богата и на минерални соли. Богата е също така и на лутеин и бета-каротин. Салатата също така доставя витамини С, калций, фибри, фолиева киселина и желязо. Марулята включва също и други хранителни вещества като витамини А и В6, ликопен, калий.

Чудесна е за диети

Всички сортове марули имат ниско калорийно съдържание. Ето защо зелената салата е много подходяща за диети. Марулята също е богата на вода, което дава възможност на тялото по-добре да се хидратира. Освен това съдържа и фибри, които помагат за храносмилането, добавят и чувство на ситост.

Зелената салата е пълна с бета-каротин, който е известен борец срещу различни заболявания като сърдечносъдови, инсулт и рак.

Тя е страхотен боец срещу констипация – пълна е с фибри, които улесняват работата на червата – затова и е така ефикасна за храносмилането. Може да окаже благоприятно влияние и при лечение на лошо храносмилане, артрит, проблеми на кръвообращението и колит.

За какво още помага марулята четете в най-полезния сайт Zdrave.to.