Свещеник и диетолог обясниха ползата от коледните пости, но и вредата от веганството
Остават две седмици до края на Рождественския пост, започнал на 15 ноември. Всяка религия препоръчва спазването на определен хранителен режим.
У нас църквата забранява консумирането на продукти от животински произход по време на коледния пост. Коледният 40-дневен пост се свързва с честването на Рождество Христово. Постът е период на въздържание от храни от животински произход. Свързва се още и с духовна концентрация. Ако приемът на постна храна не се съчетае с молитва и покаяние, въздържанието се превръща само в една диета, отбелязва БНР.
Отец Александър Лашков, свещеник в столичния храм „Света Троица“: Това ограничаване от калоричната храна не е цел, както някои смятат, а е само средство да постигнем духовния пост.
За някои постът се оказва изтощителен и не успяват да елиминират блажната храна от менюто си в продължение на шест седмици. Ако човек не се чувства комфортно, може постът да бъде съкратен, каза още отец Лашков. Вярващите спазват коледния пост, за да пречистят както душата така и тялото си.
7 лесни и полезни варианта на разтоварващи дни за отслабване
Диетологът д-р Велислав Георгиев определя поста като една здравословна традиция. По думите му временното ограничаване на продуктите от животински произход се отразява положително на организма.
Постът дава възможност да се регулира метаболитният баланс.
Препоръката е месото да се консумира от два до четири пъти седмично, но голяма част от населението консумира месни продукти не просто всеки ден, а дори и на всяко хранене, каза д-р Георгиев. Това прекаляване поражда здравни рискове.
Вегетарианството и веганството могат да причинят различни заболявания, като анемия и дефицит на витамините D, B12 и B9. Тези увреждания обаче настъпват след продължителен период от време, обикновено между втората и петата година от прилагането на хранителните режими, уверява д-р Велислав Георгиев.