Учени от Пенсилвания с неочаквано откритие за сушените плодове
Те провели редица изследвания, за да докажат теорията си
Плодовете съдържат много хранителни вещества, включително целулоза, калий и полезни за сърцето биологично активни съставки. Многобройни изследвания потвърждават ползата от плодовете за здравето и доказват, че липсата на пресни плодове увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.
Учени от университета в Пенсилвания решиха да проучат дали пресните плодове, които не винаги могат да бъдат открити, не могат да бъдат заменени със сушени. Те анализирали данни от национално изследване на здравето и храненето (NHANES), проведено в САЩ през периода 2007 – 2016. Специалистите установили, че хората, консумирали сушени плодове, се радвали на по-добро здраве, имали по-нисък индекс на телесна маса, обиколка на талията и кръвно налягане.
Те могат да бъдат отличен избор за хранителни добавки, но трябва да се внимава в избора и да се вземат такива без допълнителна захар. Следва да се отчита и размерът на порциите, защото порция сушени плодове е по-малка от порция пресни заради отстранената от тях вода. Имат и друго предимство – по-компактни са и затова по-удобни за носене на работа или по време на пътуване.
Всички минимално обработени плодове – замразени, консервирани и сушени, имат предимства пред пресните, твърдят учените, пише БГНЕС. Те са достъпни целогодишно, относително стабилни са като качество и могат да се съхраняват значително по-дълго от пресните. Освен това много от тях са и по-евтини от своите събратя в прясно състояние.
Последвайте ни
0 Коментара: