Август с право се счита за сезон на дините, но някои от плодовете на пазара може да се окажат опасни за здравето. Агрономът Владимир Викулов обяснява как да се избегне купуването на диня с високо съдържание на нитрати, пише actualno.com.

Минералните торове обикновено се използват през периода на зреене на дините, и са необходими за подхранване на растенията. Перфектно узрелите плодове не съдържат нитрати. Ако се направи тест, най-често нитрати има в първите дни след слагането на торовете. Но дори през август може да се продават дини с опасно високи нива на нитрати.

Високата концентрация на нитрати е вредна за хората, тъй като може да доведе до отравяне. "Дините трябва да бъдат проверени, тяхното качество трябва да бъде сертифицирано. Такива сертификати, обаче, се изготвят много лесно от всеки, който пожелае. Затова трябва да можете да избирате дини. Качествената диня има гладка повърхност. Бучка на кората би трябвало да предупреди купувача да не я взима, тъй като това е един от признаците на висока концентрация на нитрати", обяснява агрономът.