Редица международни организации се изказаха за отказ от наличните пари по време на пандемията на коронавируса. 


Световната здравна организация разпространи изявление, в което на всички, които използват пари в брой, се препоръчва да си мият ръцете след боравене с банкноти и да не си докосват лицето, след като в ръцете им е имало купюри. 

Време ли е да изпратим парите на карантина? 

Ако се обърнем към учените, то ще изясним, че 100% от всичките пари в брой са заразени така или иначе, а по-точно са преносители на различни инфекции. 

Поне за това говори изследване, което руската банкнотна служба "Гознак" е провела заедно с епидемиолози и микробиолози от Руската академия на науките. 

Руските вирусолози са потвърдили, че в портфейла ви така или иначе са заразени 100% от банкнотите, при което 20% от бактериите и вирусите са потенциално патогенни. 

Една банкнота съдържа средно около 34 вида патогенни организми и абсолютно всичките банкноти са заразени със спори на плесенови гъби. 

Изследването е проведено в периода 2004-2007 година. 

При това е установено, че парите в миналото са боледували по-малко. Но пък са и служили по-малко. 

Работата е там, че до 1998 година хартията за банкнотите в Русия се е произвеждала с използването на меламин с формалдехид и формалин - тоест в киселинна среда. В момента банкнотите се произвеждат в неутрална среда.

Това е много хубаво за хартията, която ще служи по-дълго и ще се износва по-малко, но това е хубаво и за бактериите, които се чувстват прекрасно е неутралната среда и могат да запазят своята активност върху паричните знаци до един-два месеца.  

Но все пак не трябва да се мисли, че не се прави нищо за защита от вируси и бактерии. Всичките банкноти, които постъпват в оборот, се обработват със специални антисептични разтвори, които пречат на ръста броя на микроорганизмите по хартията.  

Също така, върху редица банкноти се нанася специален лаков разтвор, който също защитава парите от замърсяване. 

При това, въпреки плашещата картина, произтичаща от парите в брой, в действителност да се заразите от банкнота, която вие сте държали в ръцете си, е доста трудно. 

"Ако болният човек е плюл върху банкнотата и след това я е дал в магазина, то той все пак може да зарази някой, но това са единични случаи. Тук влияят същите страхове, както и при пратките, които може да са заразени. Това са приказки от братя Грим", пояснява Виктор Абрамович Зуев, вирусолог, доктор на медицинските науки, главен научен сътрудник на Научно-изследователския институт по епидемиология и микробиология, член на Нюйоркската академия на науките.  

За по-голямо ваше спокойствие трябва да се отбележи, че след приема на банкнотите в банката всичките те преминават санитарна обработка. 

Така, че парите, които ви дава банкомата, най-вероятно, освен спори на гъби и плесен (такива има в дома ви и ще живеете с тях до края на живота си), не съдържат никакви други патогенни организми.  

Впрочем, ако и това не ви успокои, имайте предвид и останалите видове разплащане - чрез телефон, безконтактна карта и др. 

Превод и редакция: БЛИЦ