Промени навиците си и ще запазиш не само фигурата, но и парите си
Правилното меню е скъпо удоволствие? Това е само оправдание. Просто е нужно малко усилие &ndash; да промениш навиците си.<br /> <br /> Главното условие е да обмислиш и да балансираш добре менюто си. Като отчиташ индивидуалните си особености, то трябва да съдържа 50-70% въглехидрати, 25-40% белтъчини и 5-10% мазнини. От този начин на хранене можеш да пестиш, като приложиш някои простички правила, които са по силите на всеки.<br /> <strong><br /> Цялата сила е в кашата<br /> </strong><br /> В дневното ти меню трябва да влизат едно-две зеленчукови ястия и каши, няколко филии пълнозърнест хляб и няколко порции плодове.<br /> <strong><br /> Икономия и полза<br /> <br /> </strong>- Откажи се от скъпите готови закуски - в тях има прекалено много захар и добавки.<br /> - Забрави за специалния фитнесхляб &ndash; това е просто продукт от пълнозърнесто брашно с добавени сушени плодове и семена. Всичко това можеш да ядеш и поотделно.<br /> - Купувай по възможност местни плодове и зеленчуци.<br /> - В края на лятото се запасявай &ndash; замразявай или суши плодове и зеленчуци.<br /> <br /> <strong>Мляко, мляко!<br /> <br /> </strong>Създай си навик да консумираш само естествени немазни продукти без добавки &ndash; мляко, айрян, извара. Те са евтини и по-полезни от сладките млека и пудингите.<br /> Икономия и полза<br /> <br /> - Купувай млечни продукти без добавки с минимален срок на годност.<br /> <br /> <strong>Боб вместо месо<br /> <br /> </strong>В тази група влизат най-скъпите продукти &ndash; месо, риба, ядки, яйца, бобови храни и гъби.<br /> <br /> <strong>Икономия и полза<br /> <br /> </strong>- Планирай менюто си по следната схема: 1 порция месо и 1-2 порции пилешко, риба и морски продукти на седмица.<br /> - Замени червеното месо (то е най-скъпо) с ястия от пилешко или риба.<br /> - Веднъж седмично заменяй месото с бобови храни.<br /> - Постарай се да се откажеш от скъпите и прекалено солени колбаси и пушени храни.<br /> - Не купувай полуфабрикати, които съдържат огромно количество вредни добавки и мазнини.<br /> - Предпочитай треска, хек, бяла риба и херинга. По съдържание на белтъчини тези риби не отстъпват на по-скъпите.<br /> <br /> <strong>Безвредното масло<br /> </strong><br /> Растителните масла и зехтинът не са евтини и се препоръчват за употреба в незначителни количества. За подправяне на салати и други ястия може да си позволиш скъпия и много полезен зехтин, тъй като за една порция отива 1 супена лъжица.<br /> <br /> <strong>Икономия и полза<br /> </strong>- Намали до минимум в менюто си броя на пържените в масло ястия. При този начин на готвене в храната нея попадат канцерогенни вещества. Приготвяй рибата, месото, пилешкото на пара, на грил, вари ги или ползвай съд с дъно, което не загаря.<br /> <br /> <strong>Съвет<br /> </strong>За да въведеш в менюто си мастни киселини омега-3, не е задължително да купуваш скъпа червена риба. В лененото масло полезните киселини не са по-малко.<br /> <br /> <br /> <strong>Защо е полезно кивито?<br /> </strong><em><br /> Аз обожавам киви. Четох някъде, че този плод трябва да се яде всеки ден, защото съдържа много витамини. Какви са полезните му свойства?<br /> </em><br /> Заради уникалните полезни свойства наричат този екзотичен плод витаминна бомба. Едно киви може да осигури дневната норма витамин С, който укрепва имунната система и кръвоносните съдове и повишава съпротивителните сили на организма. В кивито се съдържат много магнезий, калий, целулоза, витамини Е, В, и В2, РР и А. То може да предотврати образуването на тромби и подпомага нормалното храносмилане. Този плод притежава противовъзпалително и антиоксидантно действие, повишава тонуса, подобрява работоспособността. Освен това кивито е прекрасно козметично средство. Маските с него са подходящи и за суха, и за мазна кожа. Те тонизират, освежават, стягат и овлажняват кожата. Опитайте ги!