134 милиона евро е финансовата рамка на Национална програма за подпомагане на лозаро винарския-сектор през новия програмен период. Нейното начало бе обявено от заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев при откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2014“ в Международен панаир Пловдив.
Програмата предвижда 4 основни мерки &ndash; преструктуриране и създаване на нови лоза, резитба на зелено, инвестиции във винарски изби, промоция на българското вино, като финансирането с европейски средства е 75%, а самофинансирането &ndash; само 25%, поясни инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Информация ще се дава на щанда на Министерството на земеделието и храните на &bdquo;Винария&ldquo;. <br /> <br /> Заедно с нея зам.-министър Гечев откри Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии &bdquo;Фудтех&ldquo; и Международната изложба за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти &bdquo;Хорека Пловдив&ldquo;. Трите изложения продължават от 2 до 5 април 2014 г. &nbsp;Това съчетание ще помогне на бизнеса с вина и храни, отбеляза в приветствието си Явор Гечев, преди да пререже лентата заедно с бизнесмена Георги Гергов.<br /> <br /> &bdquo;Вярвам, че това е истинска възможност българските производители да демонстрират висококачествените си продукти и високотехнологичните си изделия пред широка публика. Сигурен съм, че сериозното международно участие е знак за висока оценка за престижа на изложенията. Това е едно от важните за страната събития, които рекламират България като добър и надежден партньор&ldquo;, се казва в поздравителния адрес, изпратен от министър-председателя Пламен Орешарски.<br /> <br /> На &bdquo;Винария 2014&ldquo; ще видим хубаво вино, нови технологии, традиции и стил, отбеляза заместник-министърът на земеделието. 130 директни и представени изложители от 12 държави показват технологии, техника и консумативи за лозарството и винарството, както и нови колекции напитки. <br /> <br /> Тази година &bdquo;Винария&ldquo; е по-различна, защото има много повече техника и съоръжения, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира изложбата заедно с Националната лозаро-винарска камара (НЛВК).<br /> Изключително силното участие на компании, предлагащи оборудване и материали, показва, че виждат бранша като перспективен, добави Радослав Радев, председател на НЛВК. Тя организира престижния Международен конукрс за вина и спиртни напитки за наградите на &bdquo;Винария&ldquo;. Тази година средните резултати са много високи, подчерта Радев. Посетителите ще могат да опитат наградените вина, както и изделия на винарни от Франция, Италия и Португалия.<br /> <br /> Според Иван Соколов &bdquo;Винария 2014&ldquo; ще покаже и новата тенденция, която вече създават някои по-малки изби, работещи по модела на семейното производство в Италия и Франция. Правим всичко сами от отглеждането на гроздето до бутилирането, за да предложим автентични и същевременно модерни вина, обясни Таня Аврамова от Българската асоциация на независимите лозаро-винари. <br /> Посетителите ще дегустират продукти на наши производители и ще направят своя класация в конкурса &bdquo;Изборът на потребителя&ldquo;, а победителите ще бъдат обявени на 3 април. Очаква се конкуренцията да е силна, тъй като реколтата през 2013 г. е една от най-добрите за последното десетилетие. <br /> <br /> Същевременно посетителите могат да видят здравословни и качествени храни, технологии техника за тяхното производство на изложението &bdquo;Фудтех&ldquo;. В него отново ще отворят врати работилниците &bdquo;Сготви си здраве&ldquo;, които акцентират върху кулинарните традиции и автентичните храни. <br /> <br /> В рамките на &bdquo;Фудтех 2014&ldquo; се провежда и традиционният &bdquo;Гурме салон&ldquo;, където кулинарни виртуози сътворяват изтънчени и полезни ястия. А изложбата &bdquo;Вкусовете на Италия&ldquo; отново дава възможност на ценителите на изискани вина, напитки и храни да усетят чара на прочутата италианска кухня.<br /> <br /> &bdquo;Винария&ldquo;, &bdquo;Фудтех&ldquo; и &bdquo;Хорека Пловдив&ldquo; създават един общ туристически продукт, затова съчетанието се приема добре от фирмите, подчерта д-р Иван Соколов при откриването на проявите. <br /> <br /> Съпътстващата програма предвижда конференции, семинари и презентации за експерти. Те могат да направят онлайн регистрация в сайта на Панаира и да получат карта за безплатен достъп.<br /> <br /> Палатите са отворени от 9 до 18 ч., а в последния ден &ndash; до 14 часа. Билетът струва 3 лева, за пенсионери, ученици и инвалиди цената е два лева.<br /> <br /> <strong>Кристина ИВАНОВА/БЛИЦ</strong><br />