Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Испанският пилот от Формула 1 Мария де Вийота загуби дясното си око заради тежката катастрофа, която претърпя по време на тест на Маруся във вторник.
 
32-годишната Де Вийота беше оперирана по спешност, тъй като получи животозастрашаващи травми на главата. От медицинския екип на болницата в Кембридж обявиха, че състоянието й е критично, но стабилно.

“Мария бе преместена от операционната след дълга операция заради множеството травми по главата и лицето, които получи след инцидента на пистата. Ние сме благодарни на лекарите за всичко което направиха, а нейното семейство иска да благодари на неврологичните и пластичните хирурзи. Въпреки това с голяма тъга трябва да съобщя, че заради нараняванията Мария загуби дясното си око“, заяви шефът на Маруся Джон Буут.

“Молим всички за търпени и разбиране спрямо семейството й. Ще съобщим всяка допълнителна информация, когато моментът е подходящ и след консултация с близките й“, добави още босът на тима.

Мария де Вийота е дъщеря на бившия испански пилот от Формула 1 Емилио де Вийота. През миналата година тя тестваше болиди на Рено, а преди това се е състезавала в испанската Формула 3 и в 24-те часа на Дайтона.
 
Жените състезателки са рядкост във Формула 1. През април 2011 г. Уилямс подписа с германката Сузи Волф като пилот по развитието на болидите. Последната жена, състезавала се във Формула 1 е Джована Амати, която не успя да преодолее квалификациите в трите си участия за Брабам през 1992 г.
 
Общо пет жени са се състезавали във Формула 1 в миналото. Най-успешната сред тях е италианката Лела Ломбарди, която през 70-те години на ХХ век участва в 12 старта.