Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Борусия Дортмунд приема Реал Мадрид в полуфинал в Шампионската лига. Двубоят е днес от 21:45 часа на “Сигнал Идуна Парк” в Германия. В първия полуфинал вчера Байерн Мюнхен разби Барселона с 4:0, а днес е втората германо-испанска среща.

Борусия и Реал вече се срещнаха два пъти по-рано през сезона, след като бяха в една група в Шампионската лига. Борусия Дортмунд спечели с 2:1 като домакин, а в Испания двата тима завършиха наравно – 2:2. “Жълто-черните” се намират в отлична форма, след като спечелиха шест от последните си седем мача във всички турнири. Освен това Борусия е с най-добри показатели от всички четири полуфиналисти в Шампионската лига. В последните 15 мача Реал Мадрид допусна само една загуба, от Галатасарай с 2:3 в четвъртфинал-реванш в Шампионската лига. Поражението обаче не повлия на “белите”, които продължиха на полуфиналите. В последните 15 двубоя Реал записа и две равенства. Жозе Моуриньо има притеснения преди визитата на „Сигнал Идуна Парк”. Бранителят Алваро Арбелоа е наказан, а Марсело е с контузия и Фабио Коентрао вероятно ще играе като ляв бек.

Реал Мадрид никога не е печелил в Дортмунд срещу Борусия. Двата тима имат общо 3 сблъсъка на разменено гостуване в евротурнирите. През сезон 1997/98 двубоят в Германия завършва наравно 0:0. През сезон 2002/03 срещата във втората групова фаза в Дортмунд завършва 1:1, а през есента на 2012 година, в това издание на турнира, Борусия спечели с 2:1.

Днес от 21:45 часа
Пряко по БиТиВи Екшън
"Сигнал Идуна Парк"
Съдия: Бьорн Кайперс (Холандия)

Вероятни състави:
boruisia.jpg

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Пишчек, Суботич, Хумелс, Шмелцер, Бендер, Гюндоган, Блашчиковски, Гьотце, Ройс, Левандовски
Резерви: Лангернак, Сантана, Кел, Шахин, Гроскройц, Лайтнер, Шибер
Контузени: няма; Наказани: няма
Треньор: Юрген Клоп


реал_1.jpg
Реал Мадрид: Диего Лопес, Рамос, Пепе, Варан, Коентрао, Алонсо, Кедира, Ди Мария, Йозил, Роналдо, Игуаин
Резерви: Касияс, Албиол, Кака, Модрич, Кайехон, Бензема, Мората
Контузени: Марсело, Есиен; Наказан: Алваро Арбелоа
Треньор: Жозе Моуриньо



Баланс: 6 мача, 1 победа за Борусия Дортмунд, 3 равенства, 2 победи за Реал Мадрид, г.р. 8:6 за Реал Мадрид
В Дортмунд: 3 мача, 1 победа за Борусия Дортмунд, 2 равенства

Любопитни факти:
*Реал Мадрид ще се опита да се класира на финал за КЕШ/Шампионска лига за 13-ти път в историята си, а Борусия – за втори.

*Ако Реал отстрани Дортмунд, ще влезе в директен спор за трофея от 2002 година.

*Реал и Дортмунд се изправиха един срещу друг на полуфинал и през сезон 1997/98, когато Борусия бе действащ европейски шампион. Мориентес и Карембьо донесоха победата на Реал с 2:0 в Мадрид, а реваншът завърши 0:0.

*Двата тима бяха заедно във втората групова фаза на турнира през сезон 2002/03. От онзи период единствените играчи, които продължават да са в отборите и до днес, са Вайденфелер и Кел от Борусия и Икер Касияс от Реал Мадрид.

*Реал Мадрид има 18 сблъсъка срещу немски отбори в два мача в евротурнирите. 11 пъти “белите” продължават, в други 7 отпадат.

*Борусия Дортмунд има 6 сблъсъка с испански отбори в два мача в евротурнирите. Тимът е бил краен победител в четири от случаите, в други два отпада.

*Жозе Моуриньо има негативен баланс на полуфинал в евротурнирите. От 6 полуфинала той е класирал отбора си на финал само 2 пъти.

*През настоящия сезон Борусия Дортмунд спечели всичките си 5 домакинства в Шампионската лига, при голова разлика 10:3. Общо в турнира тимът на Юрген Клоп допусна само 9 попадения.

*Борусия Дортмунд е и единственият отбор, който все още няма загуба в това издание на Шампионската лига.

*Нури Шахин ще се изправи срещу бившия си отбор. Той бе в Реал Мадрид през сезон 2011/12, тогава записа 11 мача за “белите”. После премина в Ливърпул за половин година, след което се върна обратно в Дортмунд.

*Кристиано Роналдо ще се опита да вкара гол №50 в Шампионската лига. Останалите играчи, постигали това, са Раул, Рууд ван Нистелрой, Лионел Меси и Тиери Анри.

*Роналдо и Пепе са играчите, които взеха участие във всички мачове за Реал в Шампионската лига през този сезон. Вайденфелер и Шмелцер от Дортмунд нямат изпусната минута от началото на турнира.

*Реал вкара 23 г ола в Шампионската лига до момента и е с най-добрата атака, но за сметка на това само в един мач не допусна попадение.

*Алваро Арбелоа от Реал е единственият играч в Шампионска лига този сезон с два червени картона.