Отборът на Швеция се класира за полуфиналите на световното първенство по хокей на лед в Стокхолм и Хелзинки. "Тре крунур" победи Канада с 3:2 (0:0, 1:0, 1:2, 0:0, 0 :1) в четвъртфинален мач.

Стивън Стамкос - един от основните голмайстори в НХЛ, откри резултата в 20-ата минута, но Никлас Даниелсон с два гола (45, 49) обърна в полза на шведите. Клод Жиру възстанови равенството в 50-ата минута. Редовното време приключи 2:2. Фредрик Петерсон донесе победата на домакините, а в главни герои на вечерта се превърнаха авторът на дубъл Даниелсон и вратарят Юнас Енрот. Стражът отрази 41 шута към своята врата и три наказателни удара. Канадците бяха считани за фаворит в сблъсъка, а имаха и пет поредни победи.

В другия четвъртфинален сблъсък от снощи Финландия се наложи над Словакия с 4:3 (3:0, 0:2, 1:1) и ще срещне шведите. Вянанен откри резулатата за фините, а Контиола с два гола им осигури комфортен аванс. Последва обаче отпускане в редиците на домакините и Миклик и Секера върнаха две попадения. Суровъй докара нещата до 3:3 в 40-ата минута. Стигна се до инфарктен край на мача, в който по-голям късмет имаха финландците. Аалтонен, който преди това записа и две асистенции, се оказа най-съобразителен при едно разбъркване пред вратата на словаците и се разписа за крайното 4:3 за Финландия.

Станаха ясни и полуфиналните двойки на първенството:

Швеция - Финландия
Швейцария - САЩ

Мачовете са на 18 май.