САЩ записа убедителен успех над Русия с 8:3 и се класира за полуфиналите на световното първенство по хокей на лед в Стокхолм и Хелзинки.
 
Американците взеха аванс от два гола в средата на първата третина, когато в рамките на една минута се разписаха Пол Щастни и Ти Джей Оши. Александър Свитов върна едно попадение за “сборная” до края на частта.
 
През втората третина САЩ реализира още два гола чрез Томпсън и Галченюк. Това принуди руския селекционер Зинетула Билялетдинов да смени вратаря Иля Бризгалов със Семьон Варламов.
 
Русия започна третия период с щурм, довел до ранен гол на Александър Овечкин, който вчера се присъедини към тима. Само минута след това Картър се разписа в момент, когато тимът му беше с човек по-малко на леда.
 
Александър Пережогин вкара за 3:5 и съкрати аванса на американците на два гола. В оставащото време до края на мача САЩ вкара три безответни гола Троуба, Мос и Щастни.
 
За последно Русия отпадна на 1/4-финалите на световното първенство в Рига през 2006 г. На полуфинала в събота САЩ ще играе с победителя от мача между изненадата Швейцария и Чехия.
 
Любопитното е, че преди този мач американският отбор никога не беше вкарвал повече от пет гола на Русия, независимо дали на световно първенство или олимпийски игри.