Най-добрият български тенисист Григор Димитров се представи отлично срещу Краля на клея Рафаел Надал, но преклони глава пред испанеца. Хасковлията даде всичко от себе си в мача от третия кръг на турнира от сериите “Мастърс” в Синсинати и отстъпи след 2:6, 7:5 и 2:6.


В предишните два сблъсъка между испанеца и българина Рафа имаше 2 победи. Първата им среща беше през февруари 2009 година на турнира в зала в Ротердам, когато Надал бе №1 в света, а Григор - едва 17-годишен. Тогава испанецът победи със 7:5, 3:6, 6:2. Вторият им сблъсък бе тази година на един от любимите турнири на Надал - "Мастърс"-а в Монте Карло (клей). Испанецът триумфира след 6:2, 2:6, 6:4.

Григор може да бъде доволен от своето представяне в Синсинати. Българинът на старта изхвърли намиращия се под №15 в световната ранглиста Николас Алмагро, а после победи американеца Брайън Бейкър с 6:3, 6:2 в мач от втория кръг. На нашата звезда предстои участие на започващия на 26 август US Open, където отново ще е сред поставените. Благодарение на спечелените 90 точки в Синсинати, през следващата седмица хасковлията ще се намира под №28 в ранглистата. Това му гарантира приемливи съперници в първите два кръга на Откритото първенство на САЩ.

Бившият №1 в света и носител на 12 титли от "Големия шлем" Надал вече е с 50 победи от началото на сезона (16 на твърди кортове). Гришо пък не можа за втори път в кариерата си да достигне до четвъртфиналите на турнира. Победата за Димитров щеше му донесе и дългоочаквания от феновете на тениса и самия българин сблъсък срещу неговия идол Роджър Федерер, който достигна до четвъртфиналите след обрат срещу Томи Хаас.


На американска земя Рафа преследва рекорд, поставен от световния №1 Новак Джокович. Левичарят от Манакор търси пета титла от серията "Мастърс" този сезон и ако успее да я спечели, ще изравни постижението на Ноле от 2011 година. Тогава сърбинът триумфира в Индиън Уелс, Маями, Мадрид, Рим и в Канада. Самият Джокович също е изправен пред историческо постижение, тъй като ако грабне трофея в Синсинати, ще стане първият играч в историята, спечелил поне по веднъж всички девет турнира от категорията "Мастърс".



Първи сет

Хасковлията започна отлично първия гейм и набързо го спечели на “нула” за малко повече от 1 минута. В следващите две части обаче Рафа доминираше и дръпна с 2:1 гейма. Пробивът в сервиса на българина разстрои играта му и той допусна няколко непредизвикани грешки. Много по-опитният Надал се опита да се възползва от това, но трудно спечели подаването си за 3:1 гейма след три изравнявания и серия дълбоки ретури на Димитров. Нашето момче намали резултата на 2:3 след серия от мощни първи сервиси, а единствената точка, която загуби, дойде след двойна грешка.

После Димитров се справи отлично в трудна ситуация от 0:30 и с бърза реакция получи шанс за пробив. Испанецът обаче не позволи това, реализира подаването си и поведе с 4:2. Драматична развръзка имаше и в седмия гейм. Втори ас на Гришо не му помогна да пречупи Рафа заради серия непредизвикани грешки. Испанецът направи втори пробив в мача и си осигури вече комфортна преднина от 5:2. След ас и силни минаващи удари Надал спечели подаването си, а с това и сета – 6:2 след 31 минути игра.

Втори сет
Втората част започна отлично за българина, който отново спечели първия гейм на “нула”. Последва сигурна игра на испанеца, изравнил резултата на 1:1. С 4-и ас Гришо спечели на “нула” подаването си и поведе с 2:1 за рекордно кратко време. Безкомпромисният Рафа пласира трети ас и изравни 2:2. Дойде един бърз сервис гейм за Григор, който благодарение на мощния си сервис и серия от атакуващи форхенди даде само точка на противника си и поведе с 3:2. Рафа също беше хладнокръвен и изравни геймовете – 3:3.

Две двойни грешки изиграха лоша шега на Димитров в най-неподходящия момент. Испанецът проби за втори път подаването на съперника си и поведе с 4:3. Гришо получи и контузия в областта на гърдите, която му пречеше да бъде пълноценен. Въпреки болката хасковлията върна пробива след дълго разиграване – 4:4. За 1, 17 минути той спечели подаването си на “0” и на няколко пъти предизвика аплодисментите на публиката след мощен уинър от форхенд и страхотен минаващ удар и поведе с 5:4.
Уникално изпълнение, можещо да претендира с пълно право за “удар на деня” даде на българина сетбол. Надал все пак успя да излезе от кризата и да спечели подаването си за 5:5. Силен сервис на Гришо и резултатът е 6:5. Чудесната игра на Димитров му позволи да пробие отново съперника си. Рафа спаси първия сетбол, но при втория изпрати топката в аут, а с това поднесе и успеха на българина - 7:5 след 49 минути игра!

Трети сет
Димитров сервира слабо за началото на третия сет и нервността му изигра лоша шега. Испанецът дръпна с 2:0 гейма, след като преди това нашето момче падна на корта в опита си да спаси една топка. С 10-и ас Димитров поведе с 40:15 в третия гейм и го спечели. Макар и трудно Надал взе сервис-гейма си и поведе с 3:1. Нашият тенисист намали резултата с мощни сервиси, с което постави под напрежение съперника си. При 40:30 в следващия гейм хасковлията допусна нова грешка и - 2:4. Дойде и нов пробив в подаването на българина и Надал вече поведе с унищожителното 5:2 в най-интересния сблъсък от турнира досега. Това се оказа и кулминационния момент в мача. Надал продължи да демонстрира превъзходството си над 29-ия в световната ранглиста. До края на сета Рафа не направи срив и затвори мача - 6:2, 5:7, 6:2. Срещата продължи над 2 часа.


ГРИГОР ДИМИТРОВ - РАФАЕЛ  НАДАЛ 2:6, 7:5, 2:6